Livias Yoga
Yoga World
Dynamisk yogaMadeiraMeditationRestorative yogaVingYin yogaYOGA MED LIVIAYoga NidraYogaresaYogaretreat

Min yogaretreat på Madeira – återhämtning, vila och möten med spännande människor!

Denna text är till alla läsare, men kanske extramycket till dig som aldrig har varit på en yogaretreat. Kanske undrar du om det är något för dig eller så vågar du inte åka för att du inte känner någon. I både fallen är en yogaretreat så värd att prova! Här kommer en kort sammanfattning av min just avslutade yogaresa till Madeira som är perfekt att läsa för att förstå lite mer av vad vi gör på retreat och kanske just det som saknas innan du tar steget ut och boka din plats på någon av mina kommande retreater.

Jag och en liten grupp av förväntansfulla deltagare, trötta efter långa vintern åkte alltså förra vecka ner till Ponta do Sol, en liten by vid Atlantens kust på södra Madeira; vi åkte med hjälp av Ving som jag samarbetar med. På plats i byn möttes vi direkt av strålande sol och doftande tropiska blomträd. Här kan det vara värt att notera att Madeira har den perfekta temperaturen som aldrig blir den där jättehätta som kan bli på flera andra ställen. Atlanten gör att det ofta blåser och däri är upplevelsen av 25 grader svalare och jätteskönt.

Madeira betyder träd och ön är känd för just dess blommande växter och bördiga jorden. Här odlas det odlas allt sort frukt och grönsak, även tropiska frukter och växter! Ett riktigt eldorado för en biologyogalärare som jag!

Denna yogaretreat hade jag kallat “Here comes the sun again” utifrån idén om att vi genom retreaten skulle möta våren och träffa äntligen solen igen, vilket vi definitivt gjorde. Retreatens tema var Mindfulness och att leva i nuet som ett förhållningssätt.

Varje tidig morgon och varje sen eftermiddag träffades gruppen på hotellets vackra yogastudio men sina inglasade väggar med utsikt över prunkande tropiska träd för att tillsammans praktisera dynamisk yoga och andnings medvetenhet på förmiddag samt meditation, yin restorative och yoga nidra på sen eftermiddag. Mellan dessa fasta punkter var det ledigt dvs varje deltagare kunde välja att lägga ut sin egen dag på det sättet som hen mest önskade. På mina retreater är det nämligen viktigare att alla har tid för återhämtning snarare än att fylla varenda minut med extra klasser och aktiviteter som på flera andra retreater. Och det var många bland deltagarna som verkligen behövde en paus på en vacker plats, längre bort från Sverige efter långa vinterarbetssäsongen! Efter ett par dagar av lugnt tempo, yoga, sol, vila och god mat samt många skratt, började gruppen äntligen slappna av!

Under dagarna valde flera av oss att utforska de vackra omgivningarna nära vårt hotell: promenader togs ner till byn med stranden, kyrkan och de små affärerna; någon åkte ner till staden Funchal med frukt- och grönt marknad och så flera av oss besökte Levadorna som är Madeiras eget bevattningssystem som löper genom hela ön. Tänk dig en massa smala, mindre kanaler som transporterar och omfördelar vatten från ena till andra stället på ö. Längs Levadorna finns det vandringsstigar som många turister utforskar men också själva Madeira-invånare vandrar på när de är lediga. Dessa vandringsstigar som tar från 3 timmar till hela dagen att vandra i, löper ibland genom Acacia- och Eucaliptusskogar och ibland genom odlingsterrasser och längs vägen kan du som vandrar dessutom hamna på helt otroliga ställen med vattenfall eller fantastiska utsiktspunkter.

Om man inte ville vandra eller besöka stan eller byn kunde man istället vila sig vid hotellets fina pool med utsikt över Atlanten eller bara sitta och läsa en god bok i solen. Inte alls dumt som motpol till stressen som vi lämnat bakom oss i några dagar!

Under veckans många goda a’ la carte middagar smakade vi dessutom oss genom en massa olika specialiteter från ön, som t ex melon-och basilikasoppa eller Madeira-fisksoppa med en sort atlantisk svärdfisk som huvudingrediens.

Ja, man kan verkligen säga att en sån här vecka, denna gång mitt på våren, med yoga, sol, god mat och närheten till naturen hjälper oss att vända fokus på oss själva, egna välmåendet och egen hälsan, vilket också är en förutsättning för att sen kunnat ta hand om familjen, arbete med flera andra saker som vi ansvarar för i vardag!

Madeira-retreaten kommer tillbaka nästa år, resan är redan förbeställd. Under tiden kan du komma ner till vackraste och mysigaste Grekland med mig; dels till den unika Porto Galini på Lefkas den 17-24 juni; dels till Rhodos den 3-10 september.

Åk med mig ner! Du kommer inte att ångra att ha varit på en yogaretreat, tvärtom blir det kanske en ny tradition för att återvända till en grupp av likasinnade som delat skratt, yoga och vackra vyer med dig i en vecka!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.