Livias Yoga
Yoga World

Då och då publiceras det böcker som är extraordinära och som bara måste införskaffas och läsas om och om igen. Så är fallet med Jill Millers nya bok om andning, Body by Breath, som jag beställde strax efter det att boken blivit släppt i USA för cirka tre månader sen.

Häng med mig nedan så berättar jag mer om denna otroliga bok.

En bok om andning kändes som en god investering trots att jag reagerade lite när jag såg priset för boken, vilket var påtagligt högre än priset för andra nypublicerade böcker i liknande ämnen.

Men när posten levererade boken hem förstod jag på direkten att priset för boken var väldigt motiverat. Body by Breath är ett enormt påkostat verk med hela 480 sidor, en hård pärm och glatt papper. Boken är riktigt illustrerat med färgfoton och teckningar som belyser det extremt rika innehållet. Fakta som finns i boken är inte anekdotiska utan faktiskt baserade på absolut senaste forskningen om andning, dess fysiologi och mekanik, som vi har idag. Bara detta senaste gör det värt att skaffa boken.

Body by Breath består av två omfattande huvuddelar, dels en teoridel, och dels en del med bara andningsövningar. Du kan antingen göra som jag som började plöja genom teorin från första till sista sidan av Del 1, för att efter detta komma till den praktiska delen, eller så kan du direkt börja öva dig på andning genom de många övningar som finns i bokens andra del och leta reda efter användbar och kompletterande information i Del 1, i efterhand för att förstå teorin bakom det du har praktiserat.

Del 1 innehåller allt som du kan behöva veta om för att förstå andnings komplexitet. Här finner du texter om diafragma funktionalitet, andnings fysiologi och mekanik, relationen mellan andning och vagusnerven, hur fascia och andning hänger ihop med mycket mer. Om du, som jag, redan har läst många artiklar och böcker om andning, kan du kanske först tro att det inte är nytt du läser. Men om du ändå ödmjukt sätter dig och läser genom dessa kapitel i Body by Breath kommer du att väldigt tidigt upptäcka att du har gjort rätt att investera din tid. Dessa mer bekanta ämnen är nämligen antingen belysta på ett annorlunda sätt än vanligt eller så finns är kapitlens innehåll supportade av helt nypublicerade studier som du då kan få källan till. Dessutom hittar du delar som är helt nya, t ex är så fallet med delen som är relaterad till Covid som vi alla vet har verkligen med andning att göra.

Alla texter, även de mer biologiska och tekniska, är enkelt förklarade och det har varit en riktig fröjd att läsa denna bok som jag kommer att använda som ett uppslagsverk framöver. Du hittar dessutom övningar som hjälper dig att förstå även i Del 1.

Boken är interaktiv och du kan scanna in koder som leder dig till Jills YouTube kanal där du får ta del av relevant teorigenomgångar via video eller se de andningsövningar som är beskrivna genom texten i boken. Detta verktyg är speciellt bra och underlättar för de läsare som lär sig lättast genom att se och höra snarare än att läsa direkt i en bok.

Del 2 är den praktiska delen i boken med övningar som till 95% syftar till att aktivera ditt parasympatiska nervsystemet dvs övningar som ger dig ett långt, medvetet och lugnt andetag (några få övningar som väcker upp ditt sympatiska nervsystemet finns också i boken).

Del 2 är uppdelad i: övningar för andning (1), övningar med bollar (OBS mjuka bollar!) (2) och rörelsebaserade övningar (3). Som författare också själv föreslår kan du välja ut några av dessa övningar och sätta ihop ett eget lite program som du kör varje dag under några veckor, eller så plockar du bara ut någon övning då och då och testar denna.

Jag som började läsa boken från teoridelen håller nu på att testa utvalda andningsövningar och genom dessa övningar befäster jag det jag tidigare läst.

Denna är definitivt en bok som jag kommer att återvända om och om igen och ta inspiration av när jag undervisar om Breathwork och generellt om yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.