Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionCompassionCompassionsbaserad terapiInspirationMedkänslany bokSofia Viotti

“Utan press. Om medkänsla, prestation och stress” är Sofia Viottis nya bok

Precis som bokens titel antyder har jag verkligen försökt läsa Sofia Viottis nya bok “Utan press”, långsamt. Men vissa böcker har makten att hålla en kvar hela tiden och utan att ens märka det, hade jag rätt snabbt kommit fram till sista sidan i Sofia Viottis bok! Häng med mig nedan så berättar jag om denna intressanta och välskrivna bok.

Temat för “Utan press” är prestation som ju är ett ord som vi vanligtvis associeras en negativ betydelse till. Men enligt författaren Sofia Viotti, som är legitimerad psykolog med KBT-inriktning samt certifierad i compassionsfokuserad terapi (CFT), är prestation något för det mesta hälsosamt och som vi alla behöver kunna använda oss av. Det är ju härligt att uppnå ett mål efter månader av hårt jobb, och vi kan bli stimulerade på ett positivt sätt när vi lär oss något nytt och så småningom klara av att behärska denna nya färdighet. Alltså är prestation i sig, något som aktiverar vår hjärnas belöningssystem och som vi behöver för att driva oss fram i livet.

Prestation i lagom mängd det vill säga….

…för många av oss lever med en för stor mängd av prestation kring sig, och presterar från morgon till kväll istället för att bara vara målmedvetna och fokuserade i mer lagom mängd i syfte att klara av specifika uppgifter.

När vi hela tiden prestera som en sträva att vara andra till lags för att kanske bli omtyckta, eller när arbetsprestation gör att vi aldrig tillåter oss att pausa från jobbet. Då har balansen mellan prestation och (icke prestation) vila rubbats. Det är då vi även upplever stress. Ibland kan det och med vara så att vi inte är medvetna om denna obalans och fortsätter att köra på under en längre tid, fram till att stressen blivit kronisk och vi blir utmattade.

Genom Sofia Viottis bok “Utan press” utgiven av Natur & Kultur Förlag kan du få verktyg att kartlägga hur mycket prestation som finns och styr ditt liv idag och reflektera över dina prestations mönster, vilket är första steget till en förändring.

“Utan press” bygger på en modell över hjärnas system, trecirkelmodellen, skapad av forskaren Paul Gilbert, grundaren av en gren av psykologin som enligt min åsikt har verkligen etablerat sig hos oss i Sverige, nämligen Conpassionsfokuserad terapi (CFT). Modellen är visserligen en förenkling över hur vår hjärna fungerar men hjälper oss att förstå varför compassions – eller medkänsla är ett av de viktigaste verktygen när prestation är för högt, och hur vi kan ha nytta av att anamma ett compassionsbaserat förhållningssätt.

Andra delen i boken “Utan press” presenterar medkänsla i alla sina nyanser och förklarar hur vi, genom större medkänsla, kan bli tryggare och lugnare, dvs hur vi åter aktiverar ditt lugn- och ro nervsystem, när vi har utvecklat det som Sofia Viotti kallar för “vårt (ditt) medkännande själv”.

För att bli mer medkännande, behöver vi ha med vissa förmågor som t ex: känslighet till det som vi upplever som svårt, större sympati mot oss själva när det är jobbigt, större tolerans till obehag, empati, icke-dömande, samt att kunna värdera välmående.

Större del av boken “Utan press” utgörs av texter på övningar i större medkänsla och du kan också lyssna på dessa övningar genom ljudfiler som du hitta på författarens hemsidan.

“Utan press” är en lättläst, intressant och användbar bok som jag rekommenderar alla som vill lära sig att bättre ta hand om sig själva samt hitta verktyg till att åter få en balans mellan stress och vila i livet.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.