Livias Yoga
Yoga World
Börjar hösten medhöstyogaYoga

Allt du behöver för att komma igång med YOGA denna höst!

Har du märkt att HÖSTEN har startat? Det är ju svårt att inte märka det … det räcker att titta ut genom fönster: löv som har börjat skifta till rött och gult, kallare temperatur, krispigare luft och kortare dagar. Ingen fågelsång hörs heller med undantag av tranorna som håller på att organisera sig i sina flockar för att snart lämna Sverige. Hemma, börjar vi tända ljus på kvällarna och så kanske även du, som jag, upplever en större lust att hålla sig inomhus på helgen och mysa framför en god film.

Även ute i samhället märks att terminen är i fullgång. Jag, som jobbar med yoga, märker definitivt att höstterminen är i fullgång av mina älskade yogisar, som kommer in till veckoklasserna med mycket mer stress i kroppen än tidigare. Ibland kommer det till och med ett och ett annat meddelande om att någon inte hinner komma på yoga då arbetsmängden är så stor att det inte finns rymd för varken träning eller yoga. Ja, man kan verkligen konstatera att den avslappnande effekten av sommarsemestern är bara som ett blott minne….

Det är nu, mitt i höstterminen, som YOGA får en ännu större betydelse och vikt: yoga som redskap att röra sig och hålla kroppen aktiv, andas, återhämtas, och få energi ifrån!

Här kommer några av mina tips om hur du kan tänka om du vill börja praktisera yoga under hösten:

VAR SKA MAN BÖRJA?

Om du är ny till yoga, kan det kännas överväldigande att välja vilken yogaform att börja praktisera för det finns hur många som helt numera.

1. Fundera gärna vad du behöver: är det mer rörelse och energi eller mer lugn och tystnad?

Yoga kan erbjuda allt detta, men det gäller att du väljer en typ av yoga (eller flera sorter, fast lättare att börja med en enda form) som kan matcha dina behov. Dynamiska former av yoga är t ex Hatha yoga där vi kopplar andetaget till rörelse i ett skönt flöde. Om du är helt ny till Hatha yoga kan du börja med antingen en nybörjar -Hatha eller en Hatha basic för att så småningom gå vidare till en Hatha flow där flödet oftast är lite snabbare.

Om du däremot är i behov av större lugn, välj då t ex en kurs i Yin yoga där kroppen stretchas genom att du antingen sitter eller ligger kvar i en och samma position under flera minuter. Medan vi är kvar i en och samma position längre, kommer vårt lugn och ro- nervsystem igång och efter en klass yinyoga känner du dig utvilad och lugn. Om du inte har hört talas om denna fantastiska typen av yoga är du välkommen på min kommande workshop ”Öst möter väst – en workshop i yinyoga” den 28 oktober, på Bara Yoga, Aspudden.

Vid ännu större behov av stillhet och vila kan du i stället satsa på en klass som kombinerar Yin, Restorative och Yoga nidra.

Är det fortfarande överväldigande att navigera genom alla yogaformerna?

2. …välj en yogastudio eller en träningsanläggning nära ditt jobb eller ditt hem och testa dig fram bland de klasserna som erbjuds.

Många yogastudion har prova-på helger eller prova-på vecka med special erbjudanden just i terminens start. Passa på att botanisera bland klasserna. Testa flera olika lärare! Vi är alla så olika, du hittar “din” lärare .

3. Skaffa inspiration i form av böcker (nya eller på biblioteket!). Kika bland mina tidigare inlägg för bokrecensioner HÄR! Jag har läst så många fina böcker och fått så mycket inspiration av dem. Använd sökfunktionen och med hjälp av sökord ta fram förslag på yogaböcker som kan ge dig höstinspiration!

4. Boka en yogaevent som en introduktion till Yoga. Jag håller en kort yogaretreat på Smådalarö Gård i slutet av november där det både ingår Hatha och Yin – restorative yoga (och spa med god mat mm).

Och slutligen:

5. Dra ner på kraven! Detta gäller yoga och alla träningsformer. Det är så typiskt att vilja kasta sig in helhjärtat på något nytt nu när hösten startar men vi sätter för stora mål och krav framför oss och vi kan inte leva upp till dem.

Välj att tänka långsiktigt istället. Satsa på att komma ner till yogamattan i några minuter varje dag, mer regelbundet snarare än att satsa på flera timmars pass då och då.

6. Skapa dina egna yogarutiner!

Kanske du väljer en tid på dygnet då du varje dag hittar ner till din matta; en plats hemma där mattan redan är utrullad och väntar på dig; och en musiklista med musik som hjälper dig att hitta fokus och slappna av eller som ger dig energi.

Namaste <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.