Livias Yoga
Yoga World
ÅterhämtningJulstressstressstresshanteringtips för återhämtningVila

Återhämtning under jullov – 7 tips

Bara två dagar innan årets julafton och du kanske jobbar ännu och stressar på för att avsluta bokföringen eller skicka iväg de sista mejl innan ledigheten eller så har du redan gått på jullovet men fortsätter att stressa runt efter de sista julklappar, julmaten med mera det vi gör de sista dagarna innan jul. Vare sig du ännu behöver prestera på ditt jobb eller om du är ledig men behöver få till en massa förberedelser innan julafton kan detta faktiskt handla om stress. Vårt nervsystem kan nämligen inte skilja mellan olika typer av stressorer. Det kan inte separera det roliga julbaket och julgodis från de sista jobbiga mejl som du måste få iväg innan du stänger kontoret.

Om nervsystemet upplever stress, upplever det oberoende på vilken typ av stress det är!

Ordet stress som också kan översättas till belastning (load) är när du har för mycket i förhållandet till det som du klarar av för stunden. Nästan som hela systemet går på overload och brister till slut. Som sagt det kan vara vilka saker som helst som, om de har blivit för många, och du kanske redan är för trött och sliten, kan göra att du överreagerar och blir sjuk i kronisk stress.

Men som tur kan den som känner till allt detta, ofta sätta in nödbroms innan det kommer till ett skarpt läge.

Alltså notera hur du upplever juldagarna. Hur känns det? Var andas du? Tillåt dig att stanna upp och bromsa med det du än gör. Vi har bara ett liv att förvalta, inte bara på jul men lite extra under sådana tider då krav på oss ökar.

Testa att stanna upp och meditera, andas medvetet, rör kroppen genom mjuka yogarörelser eller rör dig i naturen där du också kan få friskt luft och solljus, umgås bara med dem som bryr sig om dig och älskar dig, sänk ner krav på hur det måste bli – det måste inte bli alla gånger på ett och samma sätt!, och ägna dig åt kreativa sysslor istället för att scrolla i oändligheten i din mobil.

Och om du vill ägna en stund att reflektera över det året som snart lider till sitt slut, fundera på vad som har varit bra och vad mindre bra, och kom fram till hur du vill möta det nya året. Om du vill ha hjälp med detta är du varmt välkommen på min sista workshop online den 28/12 kl 18-1930. Under “I väntan på ljuset” yinyogar vi och sätter intention för nästa år. Välkommen att boka på liviwann@gmail.com

GOD JUL FRÅN LIVIA!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.