Livias Yoga
Yoga World
anatomii huvudet på en yogalärareKroppssystemLivias reflektioner

Muskler, ben, fascia, organ (o chakran?) – motsatta system eller bara olika Body Map Systems?

När jag städade bland böckerna häromdagen, kom denna tunna gamla “atlas” i mina händer. “Anatomiska Tavlor till hjälp vid studiet av människokroppen” är daterad 1912 och som dess titel skvallrar om, innehåller atlasen planscher på olika kroppssystem.

Om du bläddrar i atlasen får du en bild på det som redan var känt  1912 men också en bild på strukturer och system som fortfarande gäller idag när du t ex går en traditionell grundutbildning i yoga eller när du går i skolan. Samma strukturer diskuterades, så att säga, då som idag….

Vi lär oss om anatomi, den läran som vi själva har skapat för att lättare kunna kommunicera och visualisera ett så komplext system som vår kropp faktiskt är.

Så rent konkret med hjälp av en skalpell har vi tagit fram strukturer som vi har namngivit så att det skulle bli lättare att lära oss om människokroppen: muskler (till vänster i atlasen), blod- och kärlsystem samt organ och till höger i min Atlas ser du skelettetsystemet.

På konventionella yogalärarutbildningar och när du går skolan/akademi lär du dig alltså fortfarande om dessa olika system, som visar en uppdelad kropp såsom kroppen på riktigt var exakt uppdelad på detta sätt. Och man kan tänka sig att det ligger i vår människonatur att kategorisera och förenkla…

Men idag vet vi mer om kroppen och känner till att organ och andra strukturer i kroppen hänger ihop med hjälp av fascia eller bindväven som finns överallt innanför kroppen. Dock även för fascia har vi skapat en terminologi där vi pratar om olika fasciala slingor eller stråk – anatomy trains.

Man kan säga att muskler, nerver, fasciastråk mm mm handlar helt enkelt om olika mappar eller system i kroppen.

Här nedan ser du en bild som dök upp i mitt Instagramflöde för några veckor sen. I bilden som är skapad och lånad av Liam Bowler (thanks Liam! thebodyawake.com) visas delvis samma kroppsmappar – Liam pratar om Body Map Systems – som ovan – samma från 1912… – men också nyare kartor som den som handlar om fascia, och så har Liam även lagt till ytterligare ett system som inte är lika lätt att bevisa existensen av: chakrasystemet.

Även så är det många yogalärarkollegor som använder sig mer av chakrasystemet i sina klasser än av vilket fysiskt kroppssystem som helst.

Återigen låt oss reflektera: vilket/vilka system väljer vi och till vilka ändamål?

Vad tror du?

Foto: Liam Bowler – The Body Awake
thebodyawake.com

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.