Livias Yoga
Yoga World
Embodimentworkshop

Embodied Principles Yoga avslöjar dina vanor (och ovanor)

Mark i mitten, bredvid honom Angelica Nanda Schäfer som är en av organisatörer för YoDa festival samt en del av grymma gruppen jag jobbade med i måndags

Denna vecka har sannerligen börjat på ett annorlunda sätt! I måndags tog jag mig nämligen tillbaka till Balettakademien för att delta vid Mark Walshs workshop “Embodied Principles Yoga”.

Mark är en av de kända särskilt hit-flugna utländska gäster som i helgen deltog vid YoDa-festivalen organiserad såsom varje år av Stockholm International Yoga and Dance Festival, och workshopens namn syftade just till den metod som Mark själv har utvecklat i England, och som han nu reser runt och undervisar om i världen.

Till att börja med vad betyder embodiment eller embodied? Du kanske har stött på dessa termer på yogaklasser, ibland ihop med andra ord som flow eller yin, och då syftande till specifika former av yoga. Embodiment översätts till förkroppsligande på svenska, och embodiment definieras såhär i Wikipedia:  “the representation or expression of something in a tangible or visible form” ….kanske fortfarande lite abstrakt och hur går detta ihop med yoga?

Här utforskar vi känslan att få stöd av andra 🙂 Det kan upplevas skönt om detta saknar i ditt liv eller så känns det jobbigt om du känner att du behöver mer frihet och mindre stöd.

Jag känner mig själv embodied när jag upplever de dansrörelser eller de yogaförflyttningar som jag praktiserar i hela kroppen;  i en förkroppsliggande mindfullness perspektiv suddas gränsen mellan det fysiska, dvs det som händer i kroppen vid rörelse och de mer metafysiska kvalitéer som rörelsen bidrar med; och rörelsernas struktur blir sekundär för att lämna plats till de känslor som rörelserna framkallar.

Men tillbaka till Mark Walsh intressanta workshop, kan vi konstatera att det finns fler definitioner på Embodiment, som för Mark innebär hur olika typer av hållning och positioner som vår kropp intar t ex vid yoga, kan hjälpa oss att bli mer medvetna om våra vanor och ovanor, och hur vi därifrån kan sträva att förbättra våra relationer eller arbetslivet.

Embodied Principles Yoga-lärarna använder sig av dels moderna yogapositioner och dels positioner från dans och kampsporter för att utforska sina och andras personligheter. Så när du till exempel intar yogapositionen Krigare II, kan du, istället för att fokusera på det fysiska som händer i kroppen t ex vilka muskler aktiveras och vilkas stretchas, till exempel notera vilken attityd du instinktivt intar i den positionen och vad säger denna attityd om dig själv?

Och när du har identifierat vilka sidor av din personlighet som du behöver arbeta mer på, kan du då välja att regelbundet träna in om och om igen, tre positioner som kan hjälpa dig att förbättra den sidan.

Embodiment enligt Mark Walsh, är alltså att bli medveten om sin kroppshållning och hur du utför varje rörelse för att sen använda sig av denna kunskap för att utveckla sin personlighet eller förbättra sina relationer med omvärlden.

För min del var det inget nytt som avslöjades som jag inte kände till om mina utvecklingsbara sidor men alltid mycket bra att bli påmind om att dessa finns och får fler redskap till att utveckla sig.

.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.