Livias Yoga
Yoga World
Mental styrka

Premiär av Cirkus Cirkörs “Under – Om människa mot väder”

Foto: Cirkus Cirkör

Vad är det som driver oss att hela tiden trotsa naturens lagar? Och vad är det som gör att vi gång på gång kommer på nya sätt att göra om detta, trots våra misslyckanden?

Om att försöka tämja det otämjbara och om att övervinna sina egna begränsningar handlar Cirkus Cirkörs helt otroliga nya föreställning “Under – – Om människa mot väder” som jag hade förmånen att se vid Dansens hus ikväll!

“Under”, som är den tredje föreställningen i ett samarbetsprojekt mellan Cirkus Cirkör och Västmanlands teater med syftet att utveckla vidare den moderna cirkuskonsten i Västmanland, handlar om sju personer som kraschar ner i en luftballong och tillsammans måste hitta sätt att överleva naturens krafter, bland annat vindens kraft.

Föreställningen börjar med gestaltandet av denna flygkrasch, människornas uppvaknandet på jorden och deras många försök att flyga igen trots att ballongen har gått sönder, trots att de är skadade och att vinden stormar. Scenografin är imponerande och de enastående artisterna från Cirkus Cirkör rör sig smidigt genom akrobatik och dans i Cirkus Cirkörens allra bästa stil, runt kring en orange jätteballong. Ballongen dominerar och faktiskt intar hela scenen (och lite till!) under en stor del av föreställningen. En jättefläkt blåser upp och ur ballongen i omgångar för att avbilda dels naturens obarmhärtiga krafter men också människors upprepade försök att övervinna dessa krafter.

Foto: Cirkus Cirkör

Och så har det också varit under århundraden. Bakom uppfinning av flygplan, flygmaskiner som kan övervinna tyngdlagen, finns det ju hundra och ännu hundra år av försök, misslyckanden, och kraschar, men också en bestämd drift att försöka igen.

En drift, som faktiskt är typiskt för vår art, att aldrig ge upp.

Och precis som de sju människorna i Under, som gång på gång försöker flyga igen och kämpar mot vinden, försöker cirkusartisterna, såsom lindansaren som försöker balansera på linan i motvind, hitta nya sätt och en förnyad drift att utveckla sig vidare i syftet att övervinna sina fysiska och mentala gränser (det vi faktiskt gör i yoga med!).

Under andra delen av Under, byts ballongen ut mot en imponerande stor plattform av stål. Tack vare två stora balkar kan plattformens bas röra sig fram och bak på scenen och denna rörelse påminner om vattenvågor som med sin jättekraft kan till och med dra med sig människor. Men precis som tidigare, har människor driften att försöka övervinna denna naturliga kraft om och om igen.

Foto: Cirkus Cirkör

Under är en föreställning som behövs ses: den har dans, akrobatik, vacker musik, otrolig scenografi och ljussättning, poesi och samtidigt kraft, och ett helt fantastiskt positivt och förhoppningsfullt budskap: drömmen är evig och människans potential helt enorm!

http://dansenshus.se/event/cirkus-cirkor-under/

https://cirkor.se/under_sve

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.