Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareInspirationRestorative yogaYinyogaYogaYOGA MED LIVIA

Restorative vs Yinyoga – Likheter och skillnader

Under de senaste åren som jag har undervisat yoga och utbildat yogalärare har jag stött på rätt mycket förvirring kring två former av stilla yoga som liknar varandra men är absolut inte samma sak, nämligen Yinyoga och Restorative yoga (förkortas Restorative här). Då jag har märkt att till och med mina blivande yogalärare kunde ha svårt att skilja åt dessa båda stilla praktiker har jag länge funderat på att tillägna ett blogginlägg till detta och här kommer mitt bidrag.

Innan vi går vidare med jämförelsen är det viktigt att vi definierar vad Yinyoga och Restorative är så att vi vet vad vi pratar om och också för att inom yoga finns det ofta olika varianter av en och samma “yogasort”. Den sorten yinyoga som jag utgår ifrån här är den ursprungliga yinyoga som skapades av Paul Grilley i samarbetet med Sarah Power så sent som på 1990-talet. Restorative yoga går längre bak tid och skapades av B.K.S. Iyengar då han hade märkt att hans yogisar (som var yngre indiska pojkar) behövde vila och återhämtning mellan de intensiva fysiska klasser av Iyengaryoga som de praktiserade. Han kom då på att genom att stötta kroppen med hjälp av props (OBS! andra props än vad vi har idag, anpassade till det som fanns att tillgå i Indien på Iyengars tid) och vila längre stilla, kunde denna vila bidra till läkning i kroppen och fysisk återhämtning. Judith Lasater Hansen, som är min eminenta lärare i Restorative (jag är certifierad Relax and Renew lärare) och som själv är lärjunge till B.K.S. Iyengar brukar definiera Restorative som yogapraktiken där vi stödjer kroppen med många olika props som gör att kroppen hamnar i ett tillstånd av mycket djup vila. Musklerna slappnar då av och det sköna tillståndet av fysisk avslappning bidrar också ofta mental till mental avslappning och återhämtning.

Vad är då som är gemensamt mellan Restorative och Yinyoga?

Det mest uppenbara är ju att de båda formerna är stilla praktiker och innebär positioner som vi behöver hålla i många minuter; när vi praktiserar både yinyoga och Restorative träder vi in i ett tillstånd där vårt nervsystems parasympatiska eller lugn och ro- “mode” dominerar. Vidare i både formerna tar vi hjälp av props.

Men syftet med yinyoga och Restorative är väldigt olika!

I yinyoga belastar vi kroppen genom att ta in kroppen i positioner som är ovana för oss och som därför “känns fysiskt”. Ibland kan denna upplevelse även leda till stretch även om detta inte är det första som sker i kroppen. I Restorative strävar vi verkligen efter att inte känna något alls. Här är vilan vårt syfte och om du, efter att du har lagt dig i din utvalda viloposition, ännu fortsätter att känna något fysiskt i kroppen är det ett tecken på att musklerna inte ännu vilar helt utan du behöver stödja kroppen med ännu flera props för att “släcka” helt dessa fysiska upplevelser.

Props inom yinyoga kan alltså användas i två syften: antingen skapar du själva positionen och de fysiska upplevelser som positionen ger genom att lägga props runt kroppen eller så stödjer du kroppen och gör upplevelser till mildare genom att lägga props runt kroppen. Ett gott exempel på detta är positionen omvänd fjäril där du har lagt en upprullad filt vid nedre skulderbladen för att skapa en bakåtböjning i ryggen och en öppning i bröstkorgen medan bolstret eller block under de utåtroterade knäna avlastar knäna dvs gör utåtrotationen till mildare.

Props inom Restorative endast avlastar kroppen och bokstavligen hjälper till att “släcka” alla fysiska upplevelser.

Den längre tiden som vi håller positioner i både dessa stilla yogaformer har också olika syften. Yinyoga använder sig av de djupa myofasciella vävnader som reagerar långsamt till den typen av belastning vi ger dem genom yinyogapositionerna, däri att vi sitter eller ligger i flera minuter i en och samma position. Inom Restorative behöver vi i stället tid för att slappna av och leda in oss själva till ett tillstånd av djup fysisk och mental vila, som liknar lite det tillståndet innan vi somnar på kvällen.

Givet att Restorative och yinyoga delar vissa egenskaper men har helt olika syften, är det superviktigt att hålla dem isär och att vi lärare som undervisar klasser som både innehåller inslag av yinyoga och Restorative verkligen är certifierade Restorative yogalärare och yinyogalärare så att vi kan förmedla de olika syften med dessa praktiker på ett korrekt sätt och ingen förvirring uppstår (också när vi utbildar yogalärare!).

På torsdagar kl 18 undervisar jag en onlineklass som heter Yoga Ro och börjar med Yinyoga för att sen avslutas i Restorative (och Yoga Nidra). Hör gärna av dig till mig på liviwann@gmail.com om du vill testa klassen kostnadsfritt och få också en större förståelse på dessa två stilla praktiker.

Den 8-11 februari håller jag min nästa omgång i Yinyogalärarutbildning som också går online. Du kan boka plats till och med söndagen den 28 januari och du är varmt välkommen!

Sist och inte minst! Det är fantastiskt att praktisera och undervisa både yinyoga och Restorative! Testa om du inte har gjort det och bli gärna certifierade lärare i dessa praktiker!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.