Livias Yoga
Yoga World
framåtfällningari huvudet på en yogalärareYoga - komma igångYOGA MED LIVIA

Framåtfällningar – hatade eller älskade: tips som underlättar

 

Framåtfällningar – stående, sittande eller liggande. Älskade av flera yogautövare som har rörligheten att göra dem….men fruktade av kanske fler som inte har samma rörlighet….

I traditionell yoga undervisar man stående framåtfällning (Uttanasana) och sittande framåtfällningar (Paschimottanasana) som positioner som innebär att du fäller fram från höfterna men vanligaste, enligt mina erfarenheter, är att man ofta inte har rörligheten och friheten i bäckenet att fälla fram med en rak rygg (eller nästa rak för en liten rundning av ryggen verkar alltid följa med!), och tar därför ut rörelsen någonstans i ryggraden.

Extravanligt verkar vara att man tar ut rörelsen i ländryggen, och om man praktiserar yoga på det sättet dag ut och dag in kan detta så småningom innebära en belastning i ryggen som kan få större konsekvenser framöver. Det vill man undvika!

Dessutom är det mycket vanligt att deltagare som dyker upp på klasser redan kommer med olika typer av rygg-problematik, i ländrygg eller nacke. varför det kan vara bra att man inte belastar ryggen i onödan i större utsträckning.

Testa vad som händer om du böjer på knäna när du fäller fram i Uttanasana. Kolla nedan.

 

Och här har du tre tips för att underlätta i sittande framåtfällningar som t ex Paschimottanasana.

1. Sitt på en upprullad filt/kudde/block

2. Ha böjda knän

3. Dra hälarna in mot dig och ner mot mattan.

 

Och här kan du läsa ett tidigare inlägg om framåtfällningar som min Yoga World-kollega Vevve skrev för ett tag sen.

Testa och återkom gärna och berätta på hur det har gått!

Källa: Doug Keller: Yoga Technique in Forward Bends – The Art of Building Healthy Movement Patterns. Yoga U Online.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.