Livias Yoga
Yoga World
DansHälsaRörelseTeaterföreställning

En industrirobot, en fenomenal koreografi, 20 otroliga streetdansare och 5000 liter vatten – jag har varit på premiären av Våroffer!

Fotograf: Andreas Lundberg. Bildtext: Våroffer av Fredrik Benke Rydman. Premiär 7 september på Stora scenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
 

Kan man dansa oavbrutet i nästan en timme tillsammans med en industrirobot, om man har för avsikt att gestalta förhållandet mellan människa och teknik? Och kan man kombinera Igor Stravinskijs originalmusik och en nyskapande koreografi där tjugo dansare rör sig på en vattenfylld scen, om man vill visa hur naturens krafter påverkar människa?

Svaret till både frågorna är ja! man kan. Om man heter Fredrik Benke Rydman och älskar innovativa konstprojekt som ingen annan har testat för!

Jag har precis kommit hem från premiären av Kulturhuset Stadsteaters Våroffer som är regisserad och koreograferad av en av mina favorit svenska koreografer, Fredrik Benke Rydman, och min recension efter detta är rak och superklar.

Gå och se Stadsteaters föreställning om ni kan! Den är unik i sitt slag och man promenerar från teater med en stor förundran över magin som bara dans kan skapa.

Man får gå rätt långt bak i tiden, nämligen tillbaka till 1913 för att hitta första uppsättning av Våroffer, som är Igor Stravinskijs tredje musicerade balett, som sattes upp på Théâtre des Champs Élysées i Paris och gestaltades av Ryska baletten. Tydligen stoppades baletten nästan omedelbart pga den orsakade en stor skandal då balettens koreograf hade för första gången låtit dansare trampa ner med hela fötterna i sin koreografi, vilket gamla danstraditionen förbjöd.

Stadsteaters och Fredrik Benkes nya uppsättning börjar med en 45 minuters lång performance mellan självaste Benke och en stor industrirobot programmerad och lånad av företaget ABB. Och det ser stundom verkligen ut som en riktig Pas de deux mellan två dansare när Fredrik Benke Rydman dansar med den stora roboten.

Mannen som satt bredvid mig och som jobbade på ABB förklarade att roboten har programmerats i minsta detaljer enligt den koreografin som Benke föreslog och att det gick åt timmar av arbete för att utforska vilka rörelser som ingick i huvudkoreografin som faktiskt kunde göras och vilka rörelser som istället inte vara möjliga utifrån en robots perspektiv. Bakom Stadsteaters Våroffer finns det alltså också ett gediget arbete mellan robotens programmerare och koreografen Benke.

Jag fick också höra hur roboten har förmågan att anpassa sin rörelsehastighet till Benkes rörelsehastighet. Roboten känner av detta, hur än konstigt det låter!

Och så häftigt var det att ibland se hur Benke och roboten speglade varandra i rörelser, medan andra gånger gjorde de exakt samma rörelser och det blev flera tillfällen under kvällen då jag undrat vem var människa och vem var roboten så synkroniserade dessa två var. Benkes koreografi innebar ibland mer fyrkantiga rörelser som var isolerade till en kroppsled i taget, precis som de förflyttningar som en maskin kan göra. Men andra gånger hade den duktiga ingenjörsteamet som står bakom programmeringen av roboten, faktiskt lyckas återskapa rörelser som nästa såg människolika ut!

Jag satt som förtrollad på min stol på rad 11 och hängde med i varje litet danssteg som visades på scenen. När den första akten var slut undrade jag hur 45 minuter redan hade gått…

Efter pausen började andra akten som var helt annorlunda även om den följde liknande tema, denna gång vinklat mer åt relationen mellan naturen och människan. Andra akten hade som huvudpersoner Benkes fantastiska 20 streetdansare, som utförde en helt fenomenal koreografi delvis påminnande koreografin från första akten.

Fotograf: Håkan Larsson Bildtext: Stravinskijs Våroffer i koreografi av Fredrik Benke Rydman. Premiär 7 september på Stora scenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.

Handlingen, som gestaltades genom Igor Stravinskijs musik som bakgrund var väldigt dramatisk och handlade såsom titeln föreslår om ett våroffer. Det säregna i denna del av Stadsteater och Benkes uppsättning var att redan efter tio minuter efter aktens start lyftes det upp en jättestor spegel som flyttades upp och hängde ovanför scenen. Tack vare spegeln kunde den vackra koreografin också synas ovanifrån med häftiga effekter som följd.

Inte nog med det, fylldes scenen av vatten som lät de duktiga dansare glida runt nästan som scenen skulle vara en ruschkana.

Allt som allt: musiken delvis Stravinskijs original och delvis nykomponerad, den dramatiska handlingen och den häftiga danskoreografin med roboten först och på vattenscenen sen, gör Fredrik Benke Rydmans Våroffer till en helt unik upplevelse, väl värd att ses!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.