Livias Yoga
Yoga World
FeldenkraisKroppsmedvetenhetnervsystemsomatics

Lär om, lär rätt med Feldenkrais!

Om du har följt mig i ett år eller längre här på bloggen, kommer du kanske ihåg att för exakt ett år sen deltog jag vid en fem dagars immersion i Feldenkrais metod (kolla här för att läsa mer om det). Min upplevelse av Feldenkraismetoden under den veckan var så fantastisk att jag är med även i år!

Så i onsdags började alltså årets Feldenkrais Evolutions vecka som som varje år hålls av kunniga Feldenkrais pedagogen Anna-Maria Broberg vid Somaticmind Sweden.

Vad är Feldenkraismetoden?

Så lite rekap här om vad denna metod innebär…. 🙂 Inom (fysiska) yogan aktiverar vi eller slappnar av i muskler eller vi arbetar med fascia eller bindväv. Men det är nervsystemet som kontrollerar och initierar varje yogaförflyttning eller rörelse. Nervsystemet bedömer om rörelsen är obekant eller känd utifrån tidigare rörelsemönster som kroppen har varit i. Efter detta går det signaler från nervsystemet att det är ok (eller inte) att utföra rörelsen.

Så det är intressant och spännande med metoder som tränar nervsystemet och Feldenkraismetoden tillsammans med andra så kallade somatiska (somatics) tekniker som Alexanderteknik och Hanna Somatics jobbar just med nervsystemets omprogrammering.

Genom att först ta reda på våra nuvarande rörelsemönster – som ofta inte är de mest effektiva eller de enklaste – kan vi med Feldenkrais-metoden återskapa våra mer ursprungliga rörelsemönster som vi hade som barn men som vi glömt som vuxna. Feldenkraismetoden använder sig av repetitiva och kontrollerade, enklare rörelser i långsamt tempo.

På detta sätt kan rörelser som vi har haft svårt att göra, med tiden bli fullt möjliga. En atlet kan med hjälp av denna metod bli bättre i sin egen specialitet genom att hitta mer effektiva strategier för vissa rörelser; en person med nedsatt rörlighet på en sida av kroppen kan träna sig tillbaka till större rörlighet genom att först utföra rörelsen med den sidan av kroppen som funkar bra och efteråt tänka sig in i samma rörelse vid den nedsatta sidan; och generellt upplever Feldenkraispraktikanterna upplever sin kropp som lättare, nacken friare och fötterna mer grundade.

Jag själv är helt övertygad att jag kunde simma mycket bättre efter förra årets Feldenkrais vecka….

Feldenkrais i yoga – hur?

En annan sak som är häftig ur mitt yogalärarperspektiv är de verktyg som jag kan ta med mig från Feldenkraismetoden in till min yoga. Igår och idag har vi t ex arbetat mycket med dorsalflexion (bilden nere). Dorsalflexion är den rörelse som vi behöver kunna göra och läget som vi behöver ha i våra handleder när vi står i alla fyra eller i hunden eller i plankan. Dorsalflexion i handleder är alltså ett läge som är supervanligt i yoga men inte annars i vardagen. Därför är det vanligt att vi känner oss svaga i handleder på yoga, och kanske till och med undviker att belasta dem och går istället ner på underarmar eller stänger fingrarna till nävar. Om man aldrig belastar handleder kan man inte heller blir starkare där….

Så fort jag får lite tid att filma, ska jag visa er en övning för att stärka dorsalflexion av handleder som är inspirerad av det jag lärt mig på Feldenkrais veckans första två dagar. Stay tuned…

Feldenkraisveckan fortsätter imorgon och till och med söndag och det går bra att droppa i om du skulle vilja testa (anmäl dig här). Lektionerna som vi gör varje dag är fristående så du hänger med lätt om du kommer nu mitt i veckan, även om det finns ett rött tråd som vi följer mellan de olika dagarna.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.