Livias Yoga
Yoga World
AndningBreathmedveten andningny bok

ANDNING – Nya och gamla insikter i “Breath” av James Nestor

Under sommaren brukar jag läsa ännu mer än vanligt då sommaren erbjuder oftast mer tid åt sånt och en bok som jag redan hunnit läsa ut under denna sommar är en bok som många i min närhet pratat väldigt väl om. Jag blev alltså väldigt nyfiken och skaffade in boken.

Och det gjorde jag rätt i för denna bok berättar saker om andning som jag inte känt till tidigare och då har jag ändå aktivt förkovrat mig i många år i ämnet.

Men allt (eller nästan allt) har sin naturliga förklaring….boken “Breath” är nämligen inte skriven av någon yogi och har då inte Pranayama som utgångspunkt; inte heller är boken skriven av en biolog eller en forskare i naturvetenskap varför den approachen som boken intar om andning inte heller är av rent fysiologisk typ. Även om både Pranayama med flera andnings tekniker som vi känner väl till genom yoga, och andnings funktion och mekanismer avhandlas i boken har journalisten James Nestor haft en helt annan utgångspunkt för att skriva om andning. Han efterforskade länge detta ämne genom att intervjua många olika experter inom både odontiatri, pneumologi (som han kallar ämnet som avhandlar andning) m flera underrubriker av ämnet pga att han under många år själv lidit av omfattande problem med andning. Nestor skriver om hur han kämpar med både sömn-apnea och snarkningar natt efter natt och hur dessa påverkat hur han fungerat under dagen. På grund av detta och också pga dessa besvär numera är vanliga sömnbesvär för många människor här i västvärlden föddes idén att efterforska ämnet andning på ett bredare sätt än andra böcker.

“Breath” är verkligen en resa från den tiden vi sprang på savannen och andades mest genom näsa, samt tuggade mycket hårdare mat -vilka båda saker påverkade formen och strukturen i våra käkar och ansikten-; till dagens människa som nästan aldrig äter mat som kräver omfattande tugg och som mer ofta än sällan använder munandning.

I sin bok går Nestor också genom varför och hur vi har förändras anatomiskt och biologiskt genom åren med hjälp av intervjuer han har gjort (otaliga resor kors och tvärs i världen under en pre-corona tid för att prata med experter i olika delämnen som hade med andning att göra) och vetenskapliga artiklar som han har läst. Boken går också genom Butekyo -andning och Tummo-andning den ena typen av vilken motsvarar det andningssättet som utarbetades av Wim Hof, förespråkaren av en egen typ av andning som enligt honom själv hjälper oss att även klara av extrema situationer som extrem kyla.

Alla dessa fakta är långt ifrån torrt levererade i Breath. I stället är boken skriven som en berättelse och därför språkligt väldigt tillgängligt. Som ram till all information som författaren skaffat sig om andning finns det en tio dagars lång experiment som han själv genomföre sida vid sida me den svenske andning-experten Anders Olsson under regin av Stanford Laboratoriet. I experimentet tejpade de sina munnar och tvingade sig till att bara andas via näsan i hela tio dagar, natt som dag (don’t do it at home!) i syftet att vetenskapligt ta reda på effekterna av en mer effektiv näsandning. Både blodtryck, hjärtslag m fl fysiologiska parametrar mättes dagligen och parallellt hos både James Nestor och Anders Olsson. Vi får här följa med hur det gick och vad detta experiment visade hos dessa två personer.

Efter att ha läst denna bok, känner jag att det finns ännu väldigt mycket mer att veta om andning, som fortfarande är vårt främsta verktyg till att återskapa balans!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.