Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationny boksömn

Sömn är inte en prestation. Jag har läst “Sov dig till ett bättre liv” av Christian Benedict

Bild lånad av pressarkivet Bonnier Fakta

Inget ämne är så diskuterat som sömn. Alla har en relation till sömn som påverkar vår humör, vår dagsprestation och hur vi förhåller oss till varandra.

Nyligen publicerades en bok som verkligen försöker ge svar till allt och lite till som har med sömn att göra. Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitetet och forskar om sömnens betydelse för hälsan. Dessutom, som han själv också skriver i sin introduktion till boken, är Christian pappa till fyra barn födda med kort tid mellan, dvs vid sidan av de vetenskapliga kvalifikationer har författaren sannerligen gedigen sömnerfarenhet av småbarnsförälders typ.

Boken “Sov dig till ett bättre liv” av Bonnier Fakta är en spännande bok baserad på verkliga forskningsresultat men samtidigt är boken med flit skriven som en populärvetenskaplig bok så att många ska kunna läsa (eller lyssna på) boken utan svårigheter av många, och lätt ta till sig av dess innehåll. Jag personligt som också har forskat en gång i tiden, gillade Christians approach till skrivandet i denna bok. Som forskare värdesätter författaren nämligen forskningsstudierna och vill ge återberätta det som forskningen har visat om sömns många olika aspekter. Samtidigt har han också en öppenhet inför ännu- inte -evidens-baserade mer rustika lösningar för bättre sömn, som kanske funkar ändå. Även fast det inte finns ännu tons av forskningsresultat som stödjer precis allt, behöver det inte vara fel att t ex använda tyngdtäcke eller dricka ett glas mjölk med honung om dessa saker hjälper dig att somna lättare. I boken påpekas dessutom om och om igen att olika lösningar passar olika människor dvs det är viktigt att testa sig fram för att hitta ens egna lösningar till bättre sömn.

“Sov dig till ett bättre liv” inleds med två huvudkapitel kring sömnfrämjare och sömnstörare, respektive. Till den första kategorin hör t ex att sova i en säng som passar dina behov, att ha anpassat sovrummet vad det gäller ljud(oljud, ljus/mörker och luftfuktighet men också att satsa på att röra sig på dagtiden och hålla koll på koffein- och alkoholintag samt skärmtid innan sängdags.

Sömnstörare i denna bok är saker som vi inte har kontroll över som t ex årstidsväxlingar och ändring av ljus/mörker förhållanden samt byte av tid från t ex vinter till sommartiden. I detta kapitel diskuterar Christian Benedict även fullmåne som många verkar skylla på för sömnlösa nätter trots att detta inte ännu är helt utrett av vetenskapen. Även ljus- och värmeförhållanden är avhandlade liksom småbarnsföräldrartiden, en tid som vi alla minns hur det var.

Sen följer ett spännande kapitel om allt det positiva som sömn gör för oss som t ex hjälper oss att lära oss nya saker och att sortera bort det som hjärnan inte behöver hålla på minnet. Även konsekvenserna på dålig sömn finns uppräknade i boken, som t ex att vi får svårare att möta andra, vi är mindre sociala och tolkar ofta fel, alla saker som enligt boken verkligen berättigar en planerad vilopaus på jobbet.

Största delen av boken handlar om hur vi praktiskt kan bli våra egna sömnforskare, studera hur vi sover och testa oss fram olika grepp eller quick fixes när vi inte kan somna. Här hittar du både bekanta verktyg som kamomillte och varm dusch innan sängdags och kanske andra för dig mer obekanta nya grepp att testa dig fram med, t ex hur du kan anpassa kost både generellt och vilka födoämnen kan hjälpa till bättre sömn innan du går och lägger dig. Som yogalärare blir jag väldigt glad att läsa om vikten att andas bra, via näsan men skulle gärna lägga en paragraf om min älskade Yoga Nidra som jag alltid undervisar med goda avstressande effekter som ofta leder deltagarna till sömn (detta kanske kommer i nästa bok?).

Sammanfattningsvis är “Sov dig till ett bättre liv” en fin bok som kombinerar på ett utmärkt sätt det vetenskapliga som vi känner till idag med den experentiella som kan fungera trots att vi inte ännu känner till mekanismer som förklarar hur det fungerar. Bäst av allt är budskapet i boken om att, att sova bra ska inte bli till en prestation och att istället för att bli stressade för att vi inte kan somna eller för att vi vaknar många gånger på natten, vilket är naturligt, ska slappna av och vänta in sömnen.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.