Livias Yoga
Yoga World
AvslappningBokrecensionny bokSovyogaVilaYoga Nidra

En yogasaga för skön sömn är här! Jag har läst “Sovyoga” av Ebba Dagsdotter, Johanna Alvin och Jennie Wadsten Sharma

För många år sen när mina barn var små brukade jag alltid läsa en saga innan sovdags, för att få dem att varva ner efter skoldagen och för att underlätta insomningen. Jag minns att det oftast var en supermysig stund att umgås och avsluta dagen tillsammans. Men jag minns också alla de gånger när Mati och Carolin hade riktigt svårt att slappna av och somna efter en dag full av aktiviteter på skolan och fritid. På den tiden visste jag och troligen många flera andra, ingenting om yoga nidra, som har kommit att bli ett av de mest uppskattade yogaverktyg som vi har idag. Man kan kanske förklara Yoga nidra som en gradvis djupare och djupare avslappning i kroppen och sinnet, och definitivt ett effektivt sätt att genom nedvarvning låta sig vagga in i en skön nattsömn.

Förra året fick tre av mina etablerade yogalärarkollegor – Ebba Dagsdotter, Johanna Alvin och Jennie Wadsten Sharma, som alla undervisar i bland annat yoga nidra, en så väldigt god ide´: varför inte kombinera principerna för yoga nidra med en saga och helt enkelt skriva, illustrera och publicera en yoga nidra- saga för alla barn som har svårt att varva ner inför natten och för alla deras (trötta) föräldrar som behöver verktyg att få barnen att somna och sova bättre?

“Sovyoga” är en alldeles speciell barnbok som jag blev förälskad i på direkten, så fort jag plockade ut det ur kuvertet. På bokens omslag möter du Nalle Nidra som guidar in dig och dina barn genom en lagom lång godnattsaga. Boken är disponerad så att du kan läsa texten för dina barn samtidigt som barnen tittar på Nalles bilder som är avslappnande teckningar i pastell-blåa och gula färger, som Ebba Dagsdotter har ritat för att illustrera denna saga.

Om du någon gång har blivit guidad genom en yoga nidra-avslappningsstund eller om du, som jag, är lärare i yoga nidra och undervisar i detta varje vecka, kan du dessutom inget annat än bli superglad och riktigt imponerad när du läser Sovyogas text. Texten innehåller faktiskt alla de viktigaste delarna som brukar kunna finnas i en vanlig yoga nidra för vuxna. Ebba, Johanna och Jennie har nämligen lyckats hitta alldeles utmärkta sätt att paketera den guidade kroppscanningen, det medvetna andetaget samt delen som handlar om kontraster, dvs flera av yoga nidras viktiga faser, så att de faktiskt blir till en lek och en vacker och tillgänglig saga för barn i alla åldrar och i synnerhet barn i förskolas ålder.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag, om jag ännu hade småbarn, skulle verkligen läsa “Sovyoga” – boken för dem idag!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.