Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionDon Miguel RuizInspirationny bokpersonlig utveckling

“De tre frågorna. Hur du hittar och kontrollerar din inre kraft” av Don Miguel Ruiz och Barbara Emrys

Knappt har jag avslutat och skrivit om Den Femte Grundstenen så börjar jag läsa ännu en bok av Don Miguel Ruiz. Så är det om man gillar en författare och hittar många bra insikter i denne/dennas ord!

De Tre frågorna är en bok som hör till Don Miguel Ruizs allra senaste produktion och är skriven tillsammans med den spirituella läraren Barbara Emrys. Det framgår inte riktigt hur uppdelningen i skrivandet har varit mellan de två författarna men det är uppenbart att Don Miguel Ruiz har skrivit en hel del av boken, då jag lätt hittar ett rött tråd som redan fanns med i hans föregående bok (här har jag skrivit om den boken).

Men De Tre frågorna är inte en repetition av förra boken, utan en egen unik berättelse som du gärna kan läsa om du tycker om dessa författare men också om du inte har läst något av dem tidigare.

Boken börjar med historian om en äldre man som kör av vägen under en dag av kraftig regn och råkar ut för en olycka med sin hästvagn där ena bakhjulet lossnar på grund av lerpölarna på gatan. Mannen är dock både äldre och vis och vet att olyckor kan dyka upp i livet, så han sätter sig bredvid hästen efter att han har lugnat denna och väntar på hjälp då han inte förmår att reparera kärran på egen hand.

Till slut dyker det en upp en pojke som sätter genast igång att hjälpa den gamla mannen. Under tiden som han lagar hjulet berättar pojken om att han är ung och vet inte riktigt vad han vill jobba med, eller vad han vill bli när han blir stor men att han vill lära sig och upptäcka svar på livets mysterier.

När vagnen är lagad, tackar den gamla mannen den yngre pojken och då han inte har något att betala med eller ge i gengäld för all hjälp han har fått frågar han pojken om han skulle vilja åtminstone ta emot tre st visdoms pärlor. Pojken tackar gladeligen för detta och då börjar mannen berätta följande: “För att du ska hitta din väg …behöver du bara svara på tre frågor: 1. Vem är jag? Du vet vem du är när du förstår vem du inte är. 2) Vad är verkligt. Du vet vad som är verkligt när du accepterar vad som inte är verkligt. 3) Vad är kärlek? Du känner igen kärleken när du förstår vad kärlek inte är.”

Så tar Don Miguel Ruiz oss med på en resa under vilken han belyser var och en av dessa huvudpunkter och varför det är viktigt att diskutera dessa för att hitta riktningen på sin egen livskompass.

Målet för boken, skriver författaren, är att hjälpa människor att förstå vad som är sanning eller vad som är verkligt i livet. Bara genom att göra detta kan konflikter och missförstånd försvinna från vår värld. När vi inser att tankarna bara är tankar och att ord inte är verkliga utan bara är en konstruktion som vi behöver för att kommunicera men som också kan förvränga verkligheten och orsaka stora problem när vi interagerar, då har vi tagit första steget till en mer sann och lycklig värld.

För att besvara fråga om vem vi är, behöver vi förstå att egot inte motsvarar vår riktiga essens då jaget existerade inte förrän vi började se världen genom symboler och deras innebörd. Vi är varken tankar eller definitioner av oss utan vi är bara energi i konstant förändring.

För att komma underfund om allt detta kan vi använda oss av UPPMÄRKSAMHETS KRAFT, av MINNET samt av vår FÖRESTÄLLNINGS FÖRMÅGA.

För att besvara frågan om vad som är verkligt kan vi hålla i minnet att sättet att uppfatta verkligheten alltid är tolkningar, och märkligt nog är verkligheten inte verklig! När vi kommer ihåg att vi och livet ständigt förändras kan vi också komma ihåg att vi alltid tolkar det som händer oss utifrån vår bakgrund och tidigare erfarenheter. Det handlar alltså bara om tolkningar och inte om verkliga företeelser.

Sist handlar den tredje visdoms pärlan om att förstå vad kärleken verkligen är, vilket inte är så självklart som det kan låta. Framförallt är det så att vi inte är särskilt bra på att visa kärleken till oss själva och vår kropp. Vi kritiserar och förebrås oss hela tiden, säger Don Miguel Ruiz och tar liksom inte riktigt tillräckligt bra hand om kroppen som ju istället strävar hela tiden på att helas.

Författarna av De Tre frågorna föreslår att man ska gå och lägga sig och avsluta med en kram och en lite tacksamhet tal till varje kroppsdel varje kväll innan man somnar.

När vi har ställt oss dessa tre frågor och reflekterat samt vänd fram och tillbaka på de svar som dyker upp hos oss, först då har vi kommit lite närmare sanningen och kan då leva på mycket mer avslappnat sätt.

De Tre frågorna som vi kan läsa på svenska tack vare förlaget Livsenergi, är en lättläst men ytterst djup bok som får en att vakna upp och tänka om samt hitta en bättre väg!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.