Livias Yoga
Yoga World

Nej, jag menar inte att du ska röra dig istället för att medicinera om det är det du blivit ordinera att göra!

Men faktum är att rörelse kan ses lite som en slags medicin då rörelsen gör oss så himla gott! Och vet du om att det är just rörelse som är det bästa du kan ge dina leder som present? Det är genom rörelse som du behåller den ledrörligheten du har och kan kanske till och med öka rörligheten med tiden. Nedan ser du en kort video där du kan se lite på vad jag pysslar om nuförtiden när jag själv kör min praktik och har ledhälsa i fokus!

Rent teoretiskt är de rörelser och vinklar som vi låter vår kropps strukturer anta genom yoga och på det hela taget i det vi gör under dagen, de rörelser som vårt nervsystem kommer att känna igen och känna sig säkert att utföra gång på gång. Men alla andra hundratals andra positioner och vinklar som vi teoretiskt sett kan röra oss vid men som vi inte utforskar regelbundet, kommer med tiden att istället tolkas som obekanta av vårt nervsystem, i takt att vi rör oss mindre och mindre i dem.

Så det bästa som du kan ge dina muskler är därför en praktik som innefattar så många olika typer av rörelser som möjligt för varje led.

Ta till exempel axellederna, som ska kunna göra massor med olika typer av rörelser. Testa att lyfta upp armen ovan huvudet och sen dra ner armen och låt den komma ut i en extension. Testa att rotera ut och in armen (och axel) och testa också flera av de många mindre rörelser som du kan göra mellan en full flexion och en full extension. Notera hur din rörligheten är i varje läge. Troligen kommer du att upptäcka att du inte är lika rörlig i alla lägen. Rörligheten är mindre i de lägen som du inte har använt på ett tag och som nervsystemet har klassat som icke vanliga och “glömt bort”.

Genom en kontrollerad och sakta rörlighetsträning av en funktionell typ där du rör lederna in till och runt dess aktiva maximala rörelseomfång kan du träna tillbaka din rörlighet där det behövs som mest.

Här nedan ser du en yogasekvens med fokus på ledhälsa. På köpet här kommer balans – och koordinationsträning samt närvaro i varje liten förflyttning 🙂

Hoppas du får inspiration att lära dig mer om detta. Det är en otrolig god investering för hälsa!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.