Livias Yoga
Yoga World
DansEmbodimentRörelse

Ett eget rörelsespråk- jag har varit på Gaga på Balettakademien

Foto av Gadi-Dagon

 

Foto av Gadi-Dagon. Ohad Naharin undervisar.

När du kliver in på Balettakademiens Studio 4 möts du av en stor grupp av personer, mellan 20 och 70 år gamla, vissa med en klar dansarbakgrund, andra som aldrig har dansat; alla rör sig som de vill. Fast de gör det tillsammans! Det ser ut som att det inte finns någon struktur men det gör….

Det är Gaga som Balettakademien i Stockholm har haft som special workshop denna vecka!

Gaga är en typ av rörelsespråk och danspedagogik som utvecklats av israeliska koreografen och modern dansläraren Ohad Naharin som också är huvudansvarig för Batsheva Dance Company. Gaga lärs ut i Israel med som tur för oss finns det också skickliga utbildade svenska lärare i Gaga. Så jag passade på och deltog i två fantastiska klasser ledda av duktiga Emma Rozgoni, som jag dessutom tidigare dansat modern dans med.

Vad är Gaga?

Gaga syftar till att på ett fritt sätt utforska hur olika rörelser eller steg upplevs i egen kropp. Klasserna är lärarledda och det finns en ram och en struktur även om som jag skrev ovan ser det nästan ut som alla “gör sin grej” vid första anblicken. Anledningen till att det ser ut som alla gör olika saker på klassen är att instruktionerna som läraren ger, tolkas olika av var och en (vilket är mening!). Rörelserna som görs om och om i syftet att “känna” in effekterna i egen kropp, utvecklas i efterhand dvs ena steget följs av nästa spontana steg. Ingen bryr sig om hur det ser ut eftersom målet med Gaga är att få bättre kontakt med sig själv genom rörelserna. Och det är också det som drar så många icke-dansare till Gaga, tror jag. Inget kan göras fel och alla tolkningar av rörelserna är OK om de är OK för dig som gör dem.

Foto av Gadi-Dagon. Gaga People

Välj din klass

De finns två sorter klasser inom Gaga; en Gaga people som inte kräver någon dansbakgrund och en Gaga dancers som istället vänder sig till dansare, och innefattar de rörelser som självaste Batsheva Dance Company-dansare brukar praktisera. Jag testade modigt både klasserna, gillade både men fullständigt älskade Gaga dancers trots att jag inte är professionell dansare! Flera detaljer i varje rörelse och också en stor del av rörelser på golvet som jag är mycket förtjust i, då detta också hänger ihop med Feldenkreis metoden som jag tycker är fantastisk för kroppsmedvetenhet och som jag plockat in en del av i mina yogaklasser.

Hur kan en klass vara?

Huvudidén med Gaga är såsom jag har uppfattat inte att härma eller lära sig steg utan att använda stegen eller rörelserna för att utforska de fysiska känslorna som dessa rörelser medför. Alltså 100% kroppsmedvetenhet.

För att göra det använder lärare ett särskilt sätt att instruera in till de olika rörelserna, och många gånger är det liknelser som används till att framkalla olika rörelsekvaliteér.  Till exempel fick vi föreställa oss att vi skulle vara 300 gånger större i volymen och utforska hur detta kunde påverka relationen mellan rörelser och rymden; eller så utforskade vi först känslan att göra pyttesmå rörelser jättenära kroppen för att sen utforska raka motsatsen, en jätteexpansion i kroppen. Annat tema kunde vara att tänka på skelettet i kroppen som mer flytande innanför kroppen och utforska kvaliteérna av fluiditet i skelettet. Emma pratade om bålen, magen, händer mm som olika “engines” eller motorer som kan initiera rörelse och där varje motor som gör det, bidrar till lite olika nyanser av en och samma rörelse.

Varför Gaga?

Som ni som läser min blogg vet anser jag det vara ytterst berikande att utforska hur andra former av rörelser som dans, kampsporter m fl alternativa tekniker som Feldenkrais och Alexander teknik, kan bidra till min egen utveckling som yogalärare och till mina klasser. Så testa du också Gaga om du har möjligheten! Emma är verksam vid Balettakademien och yogastudio Urban Om i Stockholm och jag kommer definitivt att hålla utsikt för hennes kommande workshops om Gaga!

Foto av Gadi-Dagon. Gaga Dancers.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.