Livias Yoga
Yoga World
Movementonline-kursRörelsesquatvinyasa

Vad är “movement” och varför är det en god idé att lägga till det i yoga?

“I propose that movement, like food, is not optional; that ailments you may be experiencing are simply symptoms of movement hunger in response to a movement diet that is dangerously low in terms of quantity and poor in terms of quality—meaning you aren’t getting the full spectrum of movement nutrition necessary for a baseline human function.”

Såhär rakt ut skriver biomekanikern och rörelseexperten- Katy Bowman i den som kanske är hennes mest kända bok “Move Your DNA”.

Jag vet inte du men jag rör mig i alla fall mindre nu när vi jobbar mest hemifrån än vad jag brukade göra tidigare. Eller det är inte så att jag med flit sitter mer utan det är själva vardagen som har förändrats så pass att rörelsetillfällen måste ju skapas snarare än att bara komma av sig själva.

Känner du igen dig?

Och som Katy Bowman (vars böcker och podcast jag rekommenderar varmt), berättar i sin bok är rörelse lika viktigt som en bra kost och sömn!

Så hur kan vi lägga till mer rörelse till vardag? Så klart vi kan gå ut och promenera, ta pauser som tar oss bort från arbetsbordet mm….OCH vi kan lägga till mer rörelse till vår yogapraktik!

Lite dessa tankar har jag haft i huvudet när jag skulle bestämma vilka online yogakurser jag ville erbjuda denna termin.

Mer rörelse skulle det bli liksom! Och idén att lägga till mer rörelse i yogapraktik är egentligen inte min egen för det finns redan idag många speciellt utomlands som integrerar Movement i Yoga.

Vissa internationella yoga/pilatesprofiler som t ex Kathryn Bruni Young och Trina Altman praktiserar och lär ut en typ av yogapraktik där man jobbar i repetitioner och ofta används props för att öka vikt eller load eller svårighetsgraden i asanas i syftet att få kroppen att jobba med större styrka än bara sin kroppsvikt. Så jobbar jag också ofta.

Andra yogalärare – jag med- lägger till specifika övningar för ledsrörligheten till yogaasanas.

Som exempel kan du tänka på en djup benböj eller Malasana, som många inte kan komma ner till pga en rad olika samverkande faktorer, allt från för lite rörlighet i anklar till stelhet i höfter och ont i knäna. För att komma åt dessa problem använder jag mig av Functional Range Conditioning (FRC) som jag certifierad i och genom specifika FRC övningar kan jag då hjälpa mina PT-yoga klienter att förbättra rörligheten led för led.

En annan sak som jag brukar göra är att förenkla djupa squat genom att bryta ner denna position till först mindre belastande varianter och öka successivt svårighetsgraden som leder till att man till slut klarar av att stå i djupa benböjen.

Längst ner i inlägget ser du en serie av rörelser som du kan göra i denna ordning för att öva dig till att komma ner till Malasana och sen till och med utföra rörelsesekvenser med utgångspunkt från Malasana.

Så varför är det bra med Movement/rörelse?

Jo för att det är bra för kroppen att kunna röra sig genom alla möjliga vinklar och rörelser och för att det dessutom är viktigt att kunna böja sig och knyta skor även vid äldre dagar eller kunna röra sig upp och ner från golvet eller en stol utan svårighet. Vi behöver kunna röra oss funktionellt!

Och vad har yoga med detta att göra?

Din yogapraktik är ett utmärkt tillfälle att lägga till denna typ av rörelsebaserade övningar och genom dessa bibehålla samt förbättra rörligheten hos lederna. Detta är en satsning i din hälsa!

För mig är en sådan typ av praktik så mycket mer användbar än traditionellt asanabaserad statisk yoga men då jag fortfarande gillar min Hatha yogapraktik är det perfekt att integrera Movement-baserad rörelser med den mer sedvanlig “yoga”.

Om du är intresserad av att utforska denna typ av mer funktionella yogaklasser och praktisera med mig börjar jag en online kurs på 12 gånger torsdag den 24 januari (kursen kan komma att flyttas till måndagar om flesta föredra den dagen) kl 18.30-19.45 som heter Vinyasa flow & rörelse. Välkommen med din anmäla på liviwann@gmail.com

Progression preparera din Malasana

Börja preppa Malasana genom att göra samma djupa squat mot golvet, då kan du fokusera på knä-och höftflexion.

Du kan lägga något stöd under sätet om knäflexion är för intensivt till att börja med eller börja denna position i sängen istället för på golvet.

När du lyfter höfterna, notera när bäckenet börjar tippa bakåt. Det är det som höfternas tillgängliga rörelseomfång.

Här börjar du träna fötternas dorsiflexion.

Använd stöd under hälarna om du inte kommer ner med hälarna eller om fötterna pronerar (kollapsar inåt).

Assisterad squat med t ex stol.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.