Livias Yoga
Yoga World
filosofiska temati huvudet på en yogalärareInspirationjobba med yogaYOGA MED LIVIAYogalärare

Filosofiskt tema på yoga – varför, hur och 20 (eller 100?) teman får du här!

Yogaklassen börjar och yogaläraren hälsar dig välkommen, öppna en vacker anteckningsbok och börja läsa därifrån…

Känner du igen? Gör du kanske också så på dina klasser?

Låt oss börja från början….

FILOSOFISKA TEMA på klassen. VARFÖR?

Det jag skulle säga på direkten är att en klass med ett rött tråd är en trevlig och välplanerad klass och även om du teoretiskt skulle bara kunna nöja dig med ett fysiskt fokus på din klass (t ex bröstöppnare eller en peak pose som du preparerar dig för under hela klassen) ger ett filosofiskt tema större djup till klassen. Kan du koppla ihop detta med det de asanas/rörelsesekvenser som du gör på mattan är det förstås ännu bättre, även om detta inte går alla gånger i min erfarenhet.

Jag själv väljer ofta mitt tema från böcker som jag tycker om och har läst/läser under terminens gång. Jag börjar gärna klassen och slutar klassen med att läsa citat därifrån. Men ibland kan det kännas svårt eller motigt att komma på nya teman. Ibland uppstår idétorkan…. 😉

Frågan är om vi yogalärare är dock lite för ambitiösa i vårt iver att leverera nya och originella filosofiska eller spirituella teman hela tiden??

FILOSOFISKA TEMA på klassen. HUR?

Jag brukar tänka på att det viktigaste är att ta upp någon tanke eller ämne som jag själv funderar på för tillfället. Det behöver i själva verket inte ens vara något från en bok, utan det kan vara en egen reflektion över något som har hänt mig under dagen som har satt igång en sekvens av tankar.

Mitt tips nr 1. alltså: “GRÄV DÄR DU ÄR”  Ta upp något som du har funderat på eller läst om nyligen som filosofiskt tema.

Men funderar på om inte detta tema kan vara för cliché-artat….så att man inte står och predikar om saker som alla vet (gäsp)….

Alltså Mitt tips nr. 2. RABBLA INTE UPP SJÄLVKLARA SAKER SOM ALLA VET OM!

Hur länge håller du på och introducera klassens tema? Min egen åsikt är att det är bättre att lägga ner tid på meditation och centrering samt på klassen, än att prata länge om temat. Less is more. Men det är fint att kunna återkoppla till filosofiska temat under klassens gång så att det du pratar om i början inte blir något du gör bara för att, utan du hjälper dina yogisar att reflektera igen kring ditt ämne även under de minuterna som de vilar i barnets position eller är i stillhet.

Tips nr 3: HÅLL TEMA-DELEN KORT OCH KONCIST

FILOSOFISKA TEMA på klassen. VAD?

Med filosofiskt menar jag inte något bundet till en särskild religion eller tro, och det finns flera kategorier av möjliga ämnen att ta upp.

Här nedan för du en egentillverkad förkortad lista av utvalda teman. Idé och inspiration kommer från Mado Hesselink som producerar en poddcast som jag tycker om och lyssnar på ofta, som heter Yoga Teacher Resource (har du lyssnat på den någon gång?, om inte gör det ;).

Om du prenumererar på Mados material kan du få tillgång till en pdf med *100 olika filosofiska teman (flera kategorier)….tyvärr fick jag inte publicera det materialet rakt upp (ja, jag frågade för mina läsare på Yoga World men icke….) men du kanske är nyfiken och ta fram listan genom prenumeration. Listan är en guldgruva om du frågar mig….

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.