Livias Yoga
Yoga World
YOGA MED LIVIAYogalärareyogalärarsamtalYogautbildning

Yogalärarjobbet i fokus – att vara lärare och entreprenör

Under den senaste veckan har det skrivits flera intressanta blogginlägg om yogaläraryrket här på Yoga World. Johanna skrev om arvoden till yogalärare utifrån sin yogastudioägare och lärarperspektiv, medan Karin skrev om vikten att värdesätta den undervisning vi säljer.

Det här inlägget är mest tillägnad dig som går i tankarna att gå en yogautbildning och tänker att efter denna, börja jobba med yoga. Dessutom kan inlägget kanske också användas generellt av oss alla som redan är yogalärare i syftet att få oss att reflektera lite kring de roller vi har när vi jobbar med yoga….

Först en sak. Det kan vara faktiskt så att du i första hand väljer att gå en 200 timmars utbildning endast för personlig utveckling och jag tror att det har varit så för många av oss lärare. Jag till exempel valde att gå min grundutbildning i första handen för att lära mig mer om yoga, dess historia och filosofi samt mer om asanas och positioner. Jag vill helt enkelt få mer av yogans alla aspekter. Under tiden som jag studerade och övade på att undervisa, växte intresse i att också förmedla och på riktigt lära ut yoga, också i takt med att jag insåg att det där med att undervisa är liksom lite min grej oberoende på om det handlar om biologi (det ämnet som jag är disputerad i), träning och kost ….eller yoga…

ATT JOBBA MED YOGA INNEBÄR ATT VARA LÄRARE!

Men om du faktiskt redan vet att du ska bli yogalärare för att utöva yrke, kan mina reflektioner nedan kanske vara av hjälp.

Det verkar kanske dumt att påpeka detta, för att det säger av sig själv att en yogalärare sysslar med att lära ut. Men någonstans känns det ändå viktigt att påpeka att det faktiskt inte räcker att vara flexibel, rörlig eller tycka om att praktisera yoga för att börja jobba som yogalärare. Det är liksom inte det som är grejen…. att jobba som yogalärare innebär att undervisa dvs precis som med vilket annat pedagogiskt jobb som helst, vara villig att fokusera på dina studenter eller deltagare och välja ut metoder att förmedla yoga utifrån deltagarnas inlärnings sätt.

Alltså min första tips till dig som går i tankarna av att gå en yogautbildning är att fundera lite på vad ditt syfte är med det, och om syftet är att så småningom  jobba med yoga, fråga dig själv om du är verkligen är villig att undervisa.

ATT JOBBA MED YOGA INNEBÄR ATT VARA ENTREPRENÖR!

En annan  viktig aspekt av yogajobbet är att vi lärare faktiskt också är entreprenörer, i alla fall de av oss som lever deltid eller heltid på yoga.

Att jobba med yoga handlar alltså inte bara att förbereda sina klasser och undervisa, utan det handlar om otaliga timmar som går åt bokföring, utskick av fakturor eller prisförslag; och ännu flera timmar som behövs för att sköta marknadsföring av alla olika aktiviteter man håller; och så kanske skrivande av en blogg och underhåll av sociala kanalerna; samt tiden som behövs för att utvärdera olika insatser för att planera vidare utifrån hur det har gått.

Så min andra tips till dig som går i tankarna om att börja jobba med yoga är att fråga dig själv om du är beredd att skaffa uppdrag och driva dem för i denna bemärkelse är yogajobbet detsamma som vilket konsultjobb som helst. Om du inte gillar eller är beredd på att sköta bokföring eller marknadsföring kan du alltid jobba i mindre skala med yoga vid sidan av ett annan arbete men jag tänker att det är viktigt att veta att man inte slipper entreprenörsbiten om man vill jobba med yoga i större utsträckning.

VÅGA SÖKA STÖD!

Våga ifrågasätta och säga ifrån när villkoren för att jobba som yogalärare som du bli föreslagen inte känns bra och bolla gärna dina eventuella frågor hos mer etablerade lärare. Jag själv erbjuder tjänsten Yogalärarsamtal som stöd till andra lärare, antingen om du har precis startat och har många frågor om rollen och jobbet som yogalärare eller om du redan är etablerad men behöver ny inspiration eller har fastnat.

Sist och inte minst detta! Att undervisa yoga och föra ut yoga hos många människor är ju det bästa jag kunde valt att göra i livet. Tveka inte att välja det om det känns intressant!

Tipsar också om att Yoga World senaste nummer finns det en fin artikel med flera intervjuer till etablerade yogalärare som berättar sina erfarenheter om yrket.

Lycka till!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.