“Filosofi som terapi, verktyg för levnadskonst” – jag har läst Josephine Selanders och Gustav Jonssons nya bok!
Vad får du för association till ordet filosofi? Jag tänker direkt tillbaka till mina gymnasiestudier i Italien där filosofi var ett av de större ämnen vi läste….och jag tänker också på hur svårt jag hade att begripa mig på en eller den andra stora filosofens lösning på livets frågor….
Även om jag är några år äldre nu, kan tankar om filosofi fortfarande framkalla en känsla av svåra och abstrakta frågor som avhandlas….det är därför superhäftigt när det publiceras en bok där filosofi görs till ett tillgängligt och spännande ämne!
Om man dessutom lägger till att huvudförfattaren för boken är en av mina huvudlärare i yoga och vän (och hennes medförfattare är också en vän) var känslan av att få boken “Filosofi som terapi verktyg för levnadskonst“ hem verkligen häftig!
Häng med nedan när jag sammanfattar mina intryck om Josephine Selander och Gustav Jonssons nya bok. En bok som är värd att läsas!
Redan i bokens inledning framgår det klart vad som syftet med att skriva en sådan bok har varit; nämligen att utforska en mängd olika tekniker tagna från både nutids psykologi och KBT men också från äldre filosofi och läran om buddhismen, och presentera dessa tekniker på ett så konkret sätt att de blir intressanta och tillgängliga att testa dem som stödverktyg i vardag eller som författarna själva skriver när “livet skaver”.
Man kan kanske undra varför just välja att avhandla gammal filosofi tillsammans med moderna metoder som används inom psykologi. Och svaret på detta är också rätt häftigt: det finns nämligen flera gemensamma beröringsområden mellan dessa olika läror. De frågorna som avhandlades av äldre filosofer är delvis desamma existentiella funderingar som vi fortfarande tampas med idag….så varför inte kombinera Josephines stora intresse och kunskap för filosofi och idéhistoria (som Josephine till och med doktorerar på nu) med Gustavs gedigna psykologibakgrund? Resultatet blev en lättläst men också forskningsbaserad bok som är full av bra tips för att navigera genom livets stormar, kanske med lite större avslappning och en känsla att vi alla går genom detsamma.
Boken “Filosofi som terapi, verktyg för levnadskonst” består av 7 kapitel som avhandlar flera intressanta och vardagsrelevanta ämnen som t ex hur lätt (eller svårt) det är att påminna sig själv att sätta det som händer i livet i sitt rätta perspektiv (kapitel 1); hur vi kan hantera olika känslor och förhållande mellan dem och dess motsats, det förnuftiga (kapitel 4); och om lyckan och vår konstant jakt efter lycka (kapitel 5).
I kapitel 2 och 3 får vi läsa mer om hur flera av de gamla stora filosoferna har resonerat kring fler av de ovanstående ämnen; t ex kan vi läsa om Socrates och hans dialog, om vad Platon och Aristoteles ansågs om självet och om hur Nietzsche ansåg att kroppen och själen inte skulle betraktas som olika delar utan hur de faktiskt hänger ihop.
Buddhismen och mindfulness finns också med i dessa kapitel, och oftare än vad man kanske tänker sig, kommer dessa läror fram till liknande slutsatser som de västerländska filosoferna.
Vidare, i kapitel 6 diskuterar Josephine och Gustav olika sätt att ta oss an negativa tankar, och om hur positivt tänkande har i många år ansetts vara det “botemedlet” att ta till när det oförutsägbara sker. Författarna ställer sig frågan om detta i själva verket verkligen är till så stort hjälp. Istället för att tänka positivt eller negativt, är det viktigare, säger författarna, såsom den moderna KBT lär oss, att kunna vara flexibel till de tankar som dyker upp oberoende på om dessa är positiva eller negativa.
I boken introduceras vi också till begreppet självmedkänsla, ett begrepp som hittar stöd i forskning. Josephine skriver om docenten Kristin Neff från University of Texas, Austin, som hittat på begreppet självmedkänslan som en kombination av medveten närvaro – att tillåta sig själv vara ledsen eller stanna kvar i smärtan; self-kindness – att försöka var vänlig mot sig själv; och Common humanity – att påminna sig själv om att alla också går genom liknande situationer.
Sista kapitel i boken “Filosofi som terapi, verktyg för levnadskonst” utforskar vidare hur det är att vara en del av världen och att känna samhörighet, ett ämne som känns väldigt aktuellt nu på många sätt.
Förutom att boken är spännande att läsas och lär oss mer om gamla filosofer och modern forskning om psykologi, innehåller boken även hela 25 praktiska övningar i self-help eller verktyg att utforska det man känner och går genom.
Boken är en praktisk handbok som gör det abstrakta konkret!
En sak som jag, som har tidigare forskat i många år, måste bara få tacka för och skriva om här, är att denna är första boken i filosofi och psykologi som jag läser som riktas och är skriven till allmänheten, som faktiskt har referenser och källor i texten och inte bara samlade i slutet av boken. Tack vare detta kan vi leta fram den direkta källan till citerade fakta och om vi vill fördjupa oss i ämnet. Detta är fantastiskt och lite som grädde på moset i en bok som är väl värt att läsas samt köpas och ges bort till vänner och släkt! Särskilt tack till förlaget Roos Tegnér som tillåtit författarna att ha kvar referenser i texter!
Sammanfattningsvis är “Filosofi som terapi, verktyg för levnadskonst” en spännande, vetenskapsförankrad och läsvärd bok i själv-hjälp och personlig utveckling och jag själv fortsätter att läsa den lite efter lite med mina yogisar varje vecka! 🙂