Livias Yoga
Yoga World
Ahimsai huvudet på en yogalärareLivias reflektionerNo harmpersonlig utvecklingYogalärare

BORT MED AVUNDSJUKA! Yogalärare, var det inte AHIMSA som du pratade om nyligen på din klass?!

Ni som läser min blogg vet att mina inlägg är mer av den utbildande typen. Jag försöker och har en ambition att skriva för att inspirera och genom bloggen dela med mig på det jag kan, så att flera kan ha nytta av det.

Min blogg är alltså inte av den typen där man beklagar sig om personliga saker och ting…..

Men på förekommen anledning vill jag idag skriva ett annorlunda inlägg som handlar om avundsjuka och skitsnacket samt annat som avundsjukan kan framkalla hos andra. Jag vill reflektera öppet om detta som jag på egen hud upplever som verklig och som inte alls rimmar bra ihop med det som vi yogalärare ofta talar om på våra klasser.

Ahimsa innebär att “man inte bör skada eller döda andra levande varelser” (Wikipedia).

Med andra ord handlar Ahimsa om att ingen ska vålla någon annan skada.

Min fråga är om vi inom yoga-community verkligen kan leva upp till detta som vi predikar och pratar om?

Jag tänker på alla de många fina samarbeten jag har med andra yogalärare och om hur från dessa har det ofta växt fram ännu flera nya fina samarbeten och långsiktiga vänskaper; på festivaler och på utbildningar knyter vi kontakt och utbyter idéer med varandra, och så tipsar vi varandra om resurser för mer kunskap, bra kurser och workshops som vi har gått, böcker och podcasts mm mm. Så fint!

Det är den ena sidan av myntet.

Så finns det också en annan sida, som tyvärr inte är lika kul och som jag själv tycker mig uppleva mer och mer i takt med att jag ökar på min yogaverksamhet. Det är skitsnacket som drivs av avundsjuka, folk som går och pratar illa bakom rygg utan att ens veta vad de pratar om….

O visst förekommer skitsnacket överallt ute i “vanliga livet”, och yogalärare är ju också människor, så varför skulle skitsnacket och avundsjuka inte finnas hos oss inom yogalärar-community?

Men vänta, var det inte Ahimsa som du yogalärare så fint berättade om nyligen för dina yogisar?! Vart tog Ahimsa vägen?

För att sluta ett ovanligt klagande blogginlägg – medveten att jag kanske tappar många läsare pga detta inlägg …. -behöver vi vända inlägget till det positiva. Så här får du en lista över de saker som jag försöker leva upp till och som följer Ahimsaprincipen.

Kanske något intressant att också ta med i din yogapraktik eller påminna dig om igen?

  • VISA VÄNLIGHET OCH GENEROSITET. Ett ord, en handling, en klapp på axel, ett leende, ett meddelande besvarat, en gilla på Instagram, ett telefonsamtal mm. Vad som helst som gör att du ser personen och som kan visa din vänlighet mot den personen.
  • CITERA OCH TACKA DINA YOGALÄRARE för det de har lärt dig och för de förebilder de är för dig!
  • CITERA OCH VAR STOLT ÖVER DINA EGNA YNGRE YOGASTUDENTER som undervisar vidare allt du lärt dem!
  • OM DU HAR NÅGOT PROBLEM MED NÅGON KOLLEGA HA STAMINA ATT TA UPP DET DIREKT med den kollegan istället för att prata skit bakom ryggen. Det är liksom enklast även om det kan vara jobbigt
  • Slutligen, om du känner avundsjuka, är mitt tips att FÖRSÖKA KANALISERA DIN ENERGI PÅ ATT SJÄLV DRIVA DINA EGNA PROJEKT ISTÄLLET FÖR ATT FÖRSTÖRA FÖR ANDRA SOM JOBBAT SKITHÅRT FÖR SINA!

MEST AV ALLT, VAR SNÄLL!

AHIMSA!

…slut på ranten, vi är tillbaka med vanliga inlägg igen från nästa…..

Tack till YOGIA för vackra Ahimsa-tröjan!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.