Livias Yoga
Yoga World
andas bättreandetagAndningThe power of breathworkshop

Självklart eller är det det? Andningen i livet

Har du någon gång tänkt på varför vi yogalärare påminner dig jämt om att andas på våra klasser? Och måste man ens göra något extra med andning? Räcker det inte att veta att vi andas av oss själva?

Låt oss utforska allt detta…..

Så har de flesta av oss sparkat i gång nya arbetsterminen och kommit tillbaka till rutinerna efter julledigheten. Hur har det gått för dig med arbetsveckan? 🙂

Jag fortsätter att använda blogg för att bidra med tips om hur man kan inleda nya året med hänsyn till yoga och positiva livsförändringar.

I senaste blogginlägget berättade jag för dig om Ayurveda som jag håller på att förkovra mig i och som verkligen kan ge dig redskap att i liten eller större skala forma din vardag så att den bättre passar dig.

Men idag är vi tillbaka till ett av mina absolut favoritämnen – ANDNING! Så vad har andning att göra med nyårets start?

OK…..backa bandet och fundera lite på vad som kanske hände i tisdags när du klev in på ditt kontor eller ifall du inte började jobba på en arbetsplats då, hur var det att transportera sig kommunalt den morgonen?

Du kanske minns att du träffade en himla massa kollegor, gamla och nya eller pratade med chefen om de nya målen som ska uppnås under 2020 eller om inte annat, du kanske kommer på hur många flera människor behövde dela på samma platser på tunnelbana eller buss….

VAD HÄNDE MED DIN ANDNING DÅ?

Så klart kan jag inte veta om din andning möjligtvis förändrades av att vardagen tog vid igen och julvilan bröts…men jag gissar om att du ändå upplevde en högre nivå av aktivitet och kanske till och med en släng av stress (behöver inte vara negativt dock) under tisdagen och denna vecka.

Vad hände med din andning då? Förmodligen övergick den spontant till att ske snabbare och kännas mest i övre delar av kroppen. Andningen förändras för att kunna hjälpa dig att agera och aktivera dig på jobbet eller i det du behövde aktivera dig med. Helt naturligt att det blir så och tur för oss att andetaget kan anpassa sig utan att vi ens funderar på det. Sen när du kom hem igen kanske övergick ditt andetag till att vara lugnare och djupare igen.

VAD ÄR PROBLEMET DÅ?

Men om stressen kvarstår under en längre tid, kan det vara så att andningen förblir ytligt och snabbt och det är inte ovanligt att vi inte ens är medvetna om att vi andas hela tiden på samma korta och ytliga sättet …..förrän vi kommer på yogaklass!

Där finns en lärare som hjälper dig att andas på ett djupare sätt och genom större inandningar och utandningar och som påminner dig om att aldrig strypa andetag även när du rör dig.

YOGA OCH YOGALÄRARE GUIDAR IN TILL DJUPARE ANDETAG

Och det är detta som är det häftigaste med andning. Den sker spontant men vi kan komma på hur vi andas och vid behov ändra andningsmönstret så att det blir mer funktionellt alternativt kan vi lära oss att genom djupare andetag stressa av.

Jag tror stenhårt på att det finns mycket att vinna på att lära sig att observera hur man andas i vilka situationer och hitta verktyg till att ha kontroll på sin andning. Faktiskt tycker jag att det är så viktigt och intressant med ANDNING att jag har till och med satt ihop en egen ANDNING-workshop – The Power of breath – som går den 1 februari vid My Sangha Shala i Gävle och den 15 februari vid Kroppsverkstan i Stockholm. Välkommen till båda ställen!

DET YOGISKA ANDNINGSSÄTTET – ANDAS TREDIMENTIONELLT!

Nedan här har du en kort filmsekvens där jag visar hur du kan placera dina händer på ställen i kroppen dit du kan specifikt rikta andetaget mot.

Om vi både kan andas framåt mot magen, in mot sidorna av kroppen och bakåt mot ryggen, har vi skapat förutsättningar till större och mer tredimentionella andetag- det som många kallar för DET YOGISKA ANDETAGET.

Var så god!

Här har du dessutom ytterligare andningsövningar som jag tidigare spelat in.

LÄR DIG MER OM ANDNING! FANTASTISKT REDSKAP FÖR ATT MÅ BÄTTRE!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.