Livias Yoga
Yoga World
Braided sweetgrassFrukostritualYogapraktik

Ritualer – ett sätt att hitta hem

“Ceremony is a a vehicle for belonging – to a family, to a people, and to the land” (R. Wall Kimmerer).

Vad tänker du om jag säger ordet RITUAL? Vad dyker det upp i ditt medvetande då?

Enligt den definition som jag har hittat är ritualer handlingar som vi upprepar och som har ett symbolisk värde för oss. Ritualer är inte heller samma sak som rutiner. Jag tänker på rutiner som något som vi måste göra regelbundet som att borsta tänderna på morgonen och kväll eller som att städa hemma varje vecka. En ritual däremot är för mig något som jag väljer att upprepa gång på gång för att det ger mig ett utbyte dvs jag mår bra av det.

Ritualer kan också sammanfoga en grupp, som en familj eller en befolkning.

I en vacker bok som jag läser nu – Braided sweetgrass av Robin Kimmerer Wall, avhandlas bland annat vikten av ritualer i ett socialt sammanhang. Boken handlar om urbefolkning i Amerika, Indianerna och om hur denna kultur förstördes bit efter bit, en kultur som byggde helt på en strikt kontakt och en kärleksfull nära relation mellan människor och resten av naturen. Författaren, som är professor i växtekologi, är också ättling till Potawatomi- indianer. Hon berättar om de indianritualer som hennes pappa växte upp med och som hon själv upplevde genom sin pappa. Till exempel berättar Robin om hur hennes pappa alltid bryggde kaffe åt familjen när de tältade ute i naturen och hur han alltid först hällde ut den första slurken av det nybryggda kaffet i sjön som en akt av vördnad mot sjöns-anden. Hon understryker vikten av ritualer som händelser som sammansvetsar en familj och en befolkning.

Du kanske också har ritualer i din familj eller egna ritualer som du gör för att må bra.

Jag har funderat på mina egna ritualer och konstaterat att jag har flera än vad jag någonsin kunde ha föreställt mig. Bland annat är min yogapraktik som jag gör varje dag även om kort, en av mina viktigaste ritualer: att landa på yogamatta och sitta och meditera en stund efter ha tänt ett ljus och rökelse är min ritual nummer ett.

På samma plats är också min frukost som jag alltid gör i ordning med lika stor vördnad som jag förbereder min yoga space. Jag förbereder citronvatten som är det första jag dricker på morgonen eller pressa apelsiner till juice, brygger presskaffe, häller havremjölk i en kanna, ta fram en av mina favoritkoppar, och så gör jag i ordning gröten med kryddor, bär, frukt, utifrån årstiden samt frön. Ibland på sommaren har jag också plockat blommor att ha på frukostbricka och på vinter är det levande ljus som jag har bredvid min kopp.

När jag äter frukost och dricker kaffe försöker jag inte ha telefonen eller annan distraktion i närheten och jag koncentrerar mig på smaken, värmen i maten och kaffe, och alla dofter som kommer från de många kryddor jag har haft i gröten. Mindfulness i ett nötskal. Det är mina ritualer och när jag utför dem hittar jag hem.

Har du någon ritual?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.