Livias Yoga
Yoga World
Integrative Somatic Trauma Therapy CertificateKroppens intelligenssomaticsTraumaUtbildning

Det är i kroppen som svaret finns! Min utbildning “Integrative Somatic Trauma Therapy Certificate”

Hej!

Du kanske har märkt att det talas nu mer om trauman, inte minst inom yogalärarkåren där många av oss yogalärare studerar nu och utbildar sig inom trauma-anpassad yoga eller i liknande längre utbildningar baserade på somatiska metoder.

Skälen bakom ämnets större popularitet är säkert flera men en viktig anledning är att i takt med att vi omdefinierar trauman och bredda dess definition förstår vi också mer och mer hur viktigt det är att ha flera verktyg att göra våra klasser 100% trygga för var och en av våra deltagare. I princip alla bär på någon typ av trauma inom sig även om kanske inte alla är medvetna om det.

Dessa tankar fanns också hos mig när första idé (redan innan pandemin) om att delta vid en utbildning av denna typ föddes. Tänk vad bra – tänkte jag – att kunna lära sig ännu mer om t ex vilka instruktioner kan trigga i gång oprocessade negativa upplevelser och bör härmed undvikas och tänk vad nyttigt att få hjälp med flera sätt att hjälpa till deltagare om såna reaktioner uppstår under en klass!

Men under senaste åren har jag även förkovrat mig i somatiska metoder som Body Mind Centering och Feldenkrais samt i Somatics och jag har även gått flera terminer i somatisk-baserade rörelse/dansen Gaga där vi i princip låter rörelse sker spontant från kroppen, såsom som kroppen vill röra sig.

Jag har under åren lärt mig att det är i kroppen som svaret finns! Alltid.

Även i Bessel Van der Kolk kult-boken “The body keeps the score”, som publicerades 2014 står det helt klart att trauman sätter sig fysiskt i kroppen.

Så jag letade aktivt efter en trauma-anpassad typ av utbildning där jag förutom att lära mig sätt att göra yogaklasser trygga skulle få lära mig sätt att hjälpa mina samtalskunder att minska den otroliga stressen som sitter kvar i kroppen när vi bär runt trauman (små som stora).

I somras presenterades en ny, längre utbildning på 60 timmar som heter “Integrative Somatic Trauma Therapy Certificate” och som skräddarsytts av somatiska psykologer Dr. Scott Lyon och Dr. Arielle Schwartz samt av Nkem Ndefo som är väldigt engagerad i kulturellt och samhällsbaserade typer av trauman. Utbildningen pågår nu och jag har just avslutat de första 10 modulerna med dels de tre ovanstående föreläsare men också med andra inom denna branschen kända profiler som Dr. Deb Dana och Dr. Stephen Porges, sistnämnda är “pappa” till Polyvagal theory som idag håller på att ta över gamla indelningen i sympatiska och parasympatiska nervsystem; Dr. Manuela Mischke Reeds specialiserad i Hakomi-metoden. Bara för att nämna några av de fantastiska föreläsare denna utbildning bjuder på.

Dessutom i utbildningen ingår även livestreamed kursen “Healing trauma” med 79-åriga helt enastående (the) Peter Levine med doktorsexamen i medicinsk biofysik från University of California i Berkeley och doktorsexamen i psykologi från International University. Peter är den främsta experten inom trauma-baserad psykologin, och har utvecklat metoden Somatic experience och publicerat kända böcker som “Waking the tiger – Healing trauma och “In an unspoken voice”. Det är en stor förmån att få gå denna kurs och bara det egentligen värt hela 60 timmars utbildning!

Integrative Somatic Trauma Therapy Certificate är en utbildning som verkligen behandlar trauma på alla dess nivåer och utgår ifrån en definition av trauma som något som händer alla och som kan finnas överallt. Det är alltså inte bara tragiska händelser som våldtäkt och bilolyckor som ger oss trauma och inte heller behöver du arbeta med speciella grupper som sitter i fängelser eller med personer som har genomgått stora trauman, vilka egentligen är psykologer och andra terapeuters jobb.

Utbildningen i Integrative Somatic Trauma Therapy har lärt och lär mig att vi alla mer eller mindre bär trauman i kroppen och detta gör att vi reagerar och svarar såsom vi gör i vardagen. Genom att bli varse om detta kan vi hitta sätt att lösa upp de spänningar -både på mental och fysisk plan- som vi bär runt.

Större delen av denna utbildning är praktisk och jag har redan fått så väldigt många övningar som jag kan ha nytta av dels som stöd i mitt yogaläraryrke men också väldigt mycket när jag håller samtal och coachar mina klienter.

Jag fortsätter lära mig och förkovra mig…work in progress 🙂

Om du vill ha min hjälp med individuell coachning har jag fortfarande bra erbjudanden och du kan även alltid komma kostnadsfritt på första konsultationen. HÄR kan du komma till mina erbjudanden och skriva kan du göra till liviwann@gmail.com

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.