Livias Yoga
Yoga World
Mental styrkapersonlig utvecklingRörelseworkshop

Rörelse är…mental styrka! Mina intryck efter Ido Portals workshop Creative Movement Tools

Här väntar vi på att börja första dagen. Våra lärare, Shai Faran och Odelia Goldschmidt i mitten av rummet.

Du vet den känslan när du inte vill göra en rörelse för att du tror att du inte kan, eller när du försöker genomföra en löptur men kroppen efter ett tag bara inte vill springa vidare?

Vi har väl alla varit mer om det åtminstone några gånger i livet.

Egentligen är det inte så att du inte kan göra rörelse och förmodligen skulle du lätt kunna fortsätta springa lite till. Det är din HJÄRNA som faktiskt bestämmer sig och sätter stopp så att du inte kan röra dig eller förflytta dig vidare.

Kroppens potential till rörelse är egentligen nästan oändlig och teoretiskt sätt kan vi göra bra många flera rörelser än de som vi gör/tränar på under en dag. Dessutom kan samma aktioner vi gör, t ex hur vi placerar fötter, lyfter ben mm när vi går, eller på vilket sätt vi plockar upp något från golvet, lösas på flera olika sätt och det kan finnas strategier som är mer energibesparande än dem som din kropp har lärt sig, är fast vid, och härmed gör om gång på gång.

Men det gäller att lära om hjärnan att tänka på annat sätt….

Den otroligt inspirerande workshopen – Creative movement tools – som jag deltog i i helgen, och som organiserades av Movement Stockholm, handlade just om hur du kan utmana dig och utsätta dig för rörelsemönster som du inte är van vid och “sätta dem” efter ett tag, genom att programmera om din hjärna – utveckla flera neurologiska bindningar! – så att du kan ta dig an för-dig-mer och mer komplexa rörelser, som kräver större koordination mellan flera olika delar av kroppen.

Egentligen behöver inte rörelserna i sig vara så svåra! De är bara nya för dig och din hjärna. Är du med?

Shai, jag och Odelia. OBS! detta är taget efter första dagen och då småblödde jag om fötterna, pga alla släpandet mot golvet. Härmed strumpor på!

 

Bakgrunden till denna workshop är också lite spännande och flesta deltagare flög till Stockholm från hela världen just för att det inte var vem som helst som stod bakom denna workshop. Gruppen eller strömmen bakom Creative movement tools, är Ido Portals Movement Culture; Ido själv, som är founder till denna grupp, kom för många år sen fram till slutsatsen att han ville träna på ett mycket mer mångsidigt sätt än vad man generellt kunde (kan även nu) göra. Vad man än valde för träningsform, tränade man ändå, tyckte Ido, bara specifika rörelsemönster som gällde för just den sortens träning. Han efterlyste större träningsbredd och började då kombinera flera olika kampsporter, träningsdiscipliner och andra rörelsebaserade aktiviteter.

Utifrån detta behov, att röra kroppen på ett mycket mer allsidigt sätt, föddes Ido Portals Movement Culture och även Creative movement tools. Workshopen utvecklades tillsammans med bland annat vår lärare under helgen, den fantastiska Shai Faran, internationellt kända moderndansläraren som under åren har glidit in mer och mer i det som idag kallas Movement.

Vad gjorde vi rent praktiskt?

Till skillnad från flera andra workshops där man delvis får spela in eller fotografera rörelserna, i syftet att kunna minnas dem, fick vi inte göra det, varför jag tyvärr inte kan visa dessa häftiga rörelsemönster i bild. Samtidigt skulle någon som helst mobilaktivitet stört otroligt mycket den superkoncentration och det fokus som alla 40 deltagare höll under de två långa dagarna av workshopen (vi jobbade mellan 10 till 18.30 med en två timmars lång sen(!)lunchpaus varje dag)!

Bara stämningen under helgen är värd att nämnas. Ido Portals idé står för passion, fokus, hängivenhet men också disciplin i det du gör!

Tillsammans med Shai Faran och Odelia Goldschmidt från Ido Portals grupp gick vi noga genom fem olika rörelseblock: 1. rörelser för att bemästra kontakten med grunden (jättespännande för en yogalärare!!!!!); 2. övergångsrörelser från djup squat (Malasana!!!) till sittande och vidare till sittande på knäna. Igen superintressanta rörelser att lägga till om du, som jag, håller på att utveckla en mer dynamisk yogatyp – kom och praktisera Body Mind Flow med mig på torsdagarna!.

Tredje rörelseblock handlade om Floor work: vad händer när du rullar runt på olika sätt på golvet, kan du behålla kontakt med alla delar av kroppen mot golvet, kan du hitta detaljer i varje steg av rullningen?

Vi squat-ade en hel del…japp!

Fjärde och femte block integrerade ryggrads- och armrörelser i olika typer av rörelsekedjor. Här kändes det som bara fantasi kan sätta gräns på hur många mönster man kan skapa (oändliga möjligheter till sekvensering av yogaklasser….).

Pedagogiken med vilken det stora materialet dissekerades och presenterades av Shai (med assistans av Odelia) var bland det bästa jag har varit med om (du kan lita på mitt ömdöme, jag är också utbildad pedagogisk utvecklare…)!

Och om du frågar mig om vad allt detta har med yoga att göra, bollar jag gärna tillbaka till dig frågan: vad är yoga för dig?

För mig som modern yogi är yoga dels rörelse och dels mental styrka dvs precis det jag praktiserat i två dagar i helg på CREATIVE MOVEMENT TOOLS!

PS. Ta chans och gå på en sån workshop, speciellt om du undervisar yoga (kroppsmedvetenhet och kontroll är A och O)!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.