Livias Yoga
Yoga World
ÅterhämtningBokrecensionInspiration

…”tänk om det gick att bara vara och inte göra” – jag har läst Ulrica Norbergs nya bok “Återhämtning”

 

“Vårt samhälle formar människor som gör istället för människor som är”.

Med dessa kloka ord inledes Ulrica Norbergs nya bok “Återhämtning” som jag har haft förmånen att läsa under senaste veckorna.

Bakgrunden till denna bok är helt klockren och jag ställer mig helt bakom den. Vi behöver pausa, mer, och oftare!

Precis som Ulricas förord säger, behöver vi mer återhämtning i ett samhälle där allting går superfort, och vi behöver trycka på knappen STOPP mycket oftare än tidigare för att kunna må bra. Och att erkänna att vi behöver sakta tempot, ska, såsom Ulrica skriver – inte betraktas som en svaghet utan snarare som en styrka eftersom återhämtningen leder till påfyllning av energi och däri möjligheten i sig att klara av vardagen mycket bättre.

Boken “Återhämtning” består av 5 långa kapitel som täcker allt som man behöver veta för att komma igång med restorative yoga, den formen av yoga som enligt Ulrica är huvudnyckeln till nedvarvning.

I första kapitlet gör vi en resa tillbaka i tiden och träffar yogamästaren B. K. S. Iyengar som skapade restorative yoga efter att ha observerat hur ensidig och långvarig belastning av vissa yogapositioner kunde ge upphov till skador hos hans elever. Utifrån behovet att hjälpa sig själv och sina skadade elever, började B. K. S. Iyengar experimentera med filtar, snören, tråd, tegelstenar och andra hjälpmedel och landade så småningom i skapandet av restorative yoga.

Här uppe i västvärlden har restorative yoga spridit sig främst tack vare fantastiska yogaläraren Judith Hanson Lasater (om du tittar i arkivet på min blogg är Judiths arbete med restorative nämnt många gånger tidigare i bloggen) som Ulrica också gått klasser och kurser för.

Men i boken “Återhämtning” presenteras ännu en annan typ av restorative yoga – nämligen en restorative yoga som grundar sig på ISHTA yoga som Ulrica är yogamästare i. ISHTA-yoga berättar Ulrica, kännetecknas av att det helt anpassas vid den individen som utövar det och denne/dennas behov.

I en ISHTA- restorative yoga är alltså individen i fokus och metoden använder sig av visualiseringar, pranayama, kriya-tekniker, yoga nidra och essentiella oljor för att skapa balans på alla nivåer, fysiska som mer känslomässiga.

I andra kapitlet kan vi läsa mer om det som händer i kroppen när vi utövar restorative yoga, dvs om vad som händer då vi, genom vila och tid, samt med hjälp av viktlösheten som vi uppnår genom att praktisera med hjälpmedel som block, bolstrar och filtar, faktiskt aktiverar parasympatiska nervsystemet och slappnar av.

Kapitel 3 är en gedigen genomgång av positioner i restorative yoga, illustrerade på ett klart sätt och fotograferade så att man lätt kan se grundplaceringen av hjälpmedel. Det finns också intressant information om olika typer av hjälpmedel, t ex om vilka typer av bolster det finns att få tag i och hur dessa skiljer sig i egenskaper och användningsområden.  Vi får också tips på vilka förberedelser vi kan göra inför en session av restorative yoga.

Slutligen kapitel 4 och 5 innehåller tips om olika avslappningstekniker, meditationer och kriya som är visualiseringar där man kombinerar andningsövningar och mantra för att fokusera och hitta närvaro.

Vid sidan av all matnyttig information om restorative yoga, är denna vackra bok en personlig berättelse, Ulricas egen väg till restorative yoga och till en vardag som numer strävar att innehålla lika mycket paus och återhämtning såsom aktivitet och snabbt tempo.

Om du har haft möjligheten att gå kurs eller klass för Ulrica, kommer du att känna igen Ulricas personliga och inspirerande sätt att berätta och dela med sig av egna erfarenheter och “Återhämtning” blir ett självklart val av bok att skaffa och bläddra i med jämna mellanrum.

PS. Håll utkik för Yoga World sommarnummer och bloggarkollegan Elina Sundströms intervju av Ulrica Norberg!

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.