Livias Yoga
Yoga World
återhämtningbalansbasic trustCommunityHållbarheti huvudet på en yogalärare

Ta hand om dig själv så att du kan ta hand om andra

Det är lite jobbigt nu. Eller till och med mycket jobbigt. Sverige ligger i kris på grund av coronavirus och vi känner alla av detta.

Även yogavärlden påverkas av denna kris. Yogastudion och yogalokalerna är fortfarande samma plats som välkomnar alla, men läget kräver att vi yogalärare inte passar fysiskt, begränsar oss i våra kramar och istället hälsar varandra genom Namaste. Situationen kräver såna och andra åtgärder.

Dessutom trots att alla yogastudion följer svenska myndigheternas rekommendationer har olika studion ändå reagerat på akuta läget på olika sätt; medan vissa höjer beredskapen på plats men har valt att fortsätta som vanligt med klasser och kurser, har andra studion tagit en paus och valt att stänga helt under en tid och i ett enda fall (som jag vet) i Stockholm har en studio gått över till ett schema med onlineklasser, en lösning som jag personligt tycker är superfiffigt givet läget nu.

Oberoende på det som olika delar av vår yogacommunity valt att göra står vi alla enade om att det är nu mer än någonsin som vi behöver yoga i våra liv. Vi behöver den gemenskapen, medkänslan och känsla av delaktighet som yoga kan lära oss och förmågan att hitta fokus och närvaro in i hjärtat så att vi kan agera rätt, långt bort från panik och quick fix och i stället med fokus på sunt förnuft.

Såsom situationen kräver helt enkelt.

Och jag tänker att för att kunna ta hand om andra är det superviktigt att vi tar först hand om oss själva.

För mig är det ännu viktigare än vanligt nu att:

  1. Se till att vila och återhämta.
  2. Ge kroppen näring i form av näringsrik och nyttig mat (för mig betyder det bl a massor av grönsaker och frukt, omättade fetter och proteiner från baljväxter).
  3. Gå ut och gå i skogen. Så fort jag har lite tid, gör jag det.
  4. Röra mig: yoga, dans, styrketräning, promenader, jobba i trädgård mm. Ju varierande typer av rörelse du kan göra desto bättre för kroppen!
  5. Meditera, en liten stund men varje dag. Jag gör det när jag vaknar men också så fort jag får en stund för mig själv, bara det är lite tyst. Det kan vara på Roslagsbanan på vägen in till en klass eller ute i skogen.
  6. Praktisera restorative yoga och Yoga Nidra, kan vara kombinerade eller var för sig. Båda två välgörande vilostunder man kan ge sig själv.
  7. Läsa. Kunskap och information är A och O.
  8. Omge mig med dem jag älskar.

Det kanske är nu, tänker jag, i coronavirusets tid att dessa självklara saker som vi kan göra för att ta hand om oss själva kan bli vår startpunkt till att klara av en stor kris. Om vi tar hand om vår egen hälsa kan vi sen finnas till för andra.

Hur tänker du om detta?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.