Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareInspirationryggUpp-och nedrullningarYOGA MED LIVIAYoga och rygg

ABC Yoga för rygg II – utforska kreativa upp- och nerrullningar!

Vi fortsätter i serien om YOGA och RYGGEN. Turen har kommit till en rörelse som, så vitt jag vet, inte ingår i klassiska yogaflöden. Det handlar om att fälla fram genom rygg-nedrullningar. Häng med!

Vi kan, tror jag, alla enas om att det vanligaste inom yoga är att göra framåtfällningar från höfter och med en rak rygg. Tänk på t ex hur det är i klassiska solhälsningar, när du fäller fram från bergsposition Tadasana till Uttanasana. Det är vanligt att göra detsamma i sittande framåtfällningar (inom vissa former av yin yoga undantag) ; vi höjer sittbenen genom att t ex sitta på en uppvikt filt vilket underlättar att tippa bäckenet fram och sen fäller vi fram med rak rygg fram till den nivån då vi inget annat kan göras än runda ryggen. Känner du igen det?

Det finns flera anatomiska/fysiologiska skäl till att vilja fälla fram på detta sätt istället för fälla fram med en rund rygg från början och säkert kan det vara befogat att resonera så för vissa personer.

Men utöver detta finns det, tror jag, också en mindre befogad anledning att vi alltid har gjort framåtfällningar rak rygg i dynamisk yoga. Traditionen gör och vill att det ska vara så helt enkelt….

Men traditionen eller inte, så vet vi idag att kroppen mår som bäst när den får röra sig genom många olika rörelser och positioner, så istället för att behöva välja mellan rak och rund rygg, om du har en frisk rygg, är nog det bästa att kombinera både asanas och rörelser där vi sträcker ut ryggen med asanas och rörelser där vi rundar ryggen. Så får kroppen allsidig motion och rörelse!

Ännu bättre om du kan röra ryggen i flera olika planer!

Här nedan ser du en rörelse som fram till nyligen, inte var särskilt vanlig i någon av yogaflöden som vi lärde ut på klass men som du nuförtiden ofta kan stöta på, i alla fall om du går klass för lärare som hängt med i kunskapsutvecklingen om kropp och som härmed struntar i traditionen och lär istället ut en mer modern och salutogen yoga.

I Video 1 rör jag mig från Tadasana (bergsposition) till Uttanasana och tvärtom genom ned/upprullningar.

  1. Böj på knäna både under ned – och uppfärd
  2. Rulla ner och upp så långsamt som möjligt, nästan “kota för kota”.
  3. För att låta ryggraden röra sig i flera planer fäll fram mot en sida i taget.

I Video 2 rullar jag ner och upp på samma sätt men lägger till lite “skakningar” för större avslappning och för att det är så himla skönt att skaka loss 😉

SPINAL ROLLS WITH SHAKINGS

Du kan både lägga till dessa rörelser i din uppvärmning och i mitten på flöden. Och varför inte byta ut några av dina traditionella solhälsningar mot några moderna nedrullningar och upprullningar som ovan? 😉

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.