Livias Yoga
Yoga World
Bakåtböjningari huvudet på en yogalärareInspirationNackeUppvärmningYOGA MED LIVIA

Förläng nacken och titta fram i bakåtböjningar. Vi fortsätter ABC Yoga för rygg III

Vilka associationer får du när du tänker ordet bakåtböjningar? Du kanske tänker direkt på svårare positioner som helbrygga (Urdvha Dhanurasana) eller kamel (Ustrasana) men faktum är att redan i Solhälsningar, som ofta används som uppvärmning i början av en klass, finns det bakåtböjningar i form av kobra (Bhujangasana) eller till och med uppåtgående hunden (Urdvha Mukha Svanasana), vilket innebär att uppvärmning av ryggen är A och O.

Det finns mycket att säga om detta ämne och jag återkommer till bakåtböjningar… men idag vill jag egentligen prata mest om vad som händer till nacken när vi kommer in i sista fasen av en bakåtböjning.

Tänk själv var någonstans har du din blick när du t ex är i en kobra? Många tror att man måste lyfta upp blicken “mot himlen” då och kanske finns det traditioner som undervisar detta. Då ögonen är kopplade till nacken, medför en sådan blick dock en överextension av nacken som nacken visserligen kan göra tack vare sin rörlighet, men som varken är särskilt hälsosamt eller för all del nödvändigt om du frågar mig. Kompressioner i nacken och även i ländryggen kan då göra sig påminda, särskilt om du gång på gång kommer in i detta skarpa läge (se bilden under).

HÄR VISAR JAG EN ÖVEREXTENSION AV NACKEN SOM ÄR MINDRE BRA!

Istället kan du låta blicken vila på en punkt framför dig och jobba med förlängning av ryggen och nacken (som är en del av ryggen). Engagera också gärna magstödet så att ryggen och magen jobbar ihop som den integrerade enhet som de faktiskt är tänkta att vara. När mag/ryggstödet är med behöver du inte heller förlita dig bara på att pressa ner händer/armar och fötter i en bakåtböjning då du har engagerat mycket större del av kroppen i din bakåtböjning.

HÄR VILAR JAG BLICKEN PÅ EN PUNKT FRAMFÖR MIG OCH NACKEN BARA FÖRLÄNGS! DET ÄR BRA!

Kolla på video nedan och hör ännu flera detaljer om detta. Testa gärna och återkom med frågor!

Lycka till!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.