Livias Yoga
Yoga World

Idag börjar jag en serie som har ryggen och ryggraden som huvudämne! Absolut favoritämne då jag tycker att det är så viktigt att försöka behålla den rörligheten vi har i ryggen och motverkar den försämring i rörlighet som kan uppstå till följd av åldrandet.

När du går på yogaklasser är det vanligt att du blir undervisat att göra katt och ko bland annat i syftet att värma upp ryggen. Inget fel på katt och ko som dessutom brukar upplevas som en skön rörelse, särskilt om du får uppehålla dig lite längre där du känner dig stel! Men om du analyserar den rörelsen lite närmare, inser du att i klassisk katt och ko rör vi ryggen bara hela tiden fram och tillbaka genom flexion och extension, dvs kroppen rör sig bara i en enda plan, sagittal-planen, i katt och ko.

Du behöver alltså komplettera katt och ko behöver med andra uppvärmningsövningar om du vill värma upp ryggraden ….

Här nedan kommer det en övning som faktiskt låter dig värma upp alla delar i ryggen genom rörelser som sker i flera olika planer. Gör övningen, om möjligt, “utan att tänka för mycket”, speciellt när du har fått till rörelsen. Om du slappnar av i höfterna medan du gör denna rörelse spänner du nämligen inte kroppen och det är då lättare att verkligen värma upp hela ryggen.

  1. Börja stå höftbrett isär mellan fötter eller placera dig till och med, med fötter på lite kortare avstånd än så, och skifta till en början vikten från höger till vänster så du böjer och sträcker ett knä i taget.
  2. Vänd bålen gradvis mer och mer mot den sidan som du skiftar vikten mot. Tänk på att “du ritar en åtta eller en oändlighets symbol med dina sittben”. Genom denna höftrörelse värmer du upp nedersta delen i ryggen.
  3. Lägg till armarna. Antingen svingar du dem lågt och nära kroppen (mindre rörelse) eller så svingar du armar högre upp och längre bort från kroppen (större rörelser). Nu värmer du upp även högre områden i ryggen, upp till bröstryggen.
  4. Sist, testa att titta mot den riktning som du svingar höfterna mot. Kom ihåg att dit ögonen går, går nacken, dvs när du nu tittar bakåt, rör sig även översta delen av ryggraden bakåt. I detta sista steg värmer du även upp den översta delen i ryggen. OBS! man kan bli lite snurrig av detta sista steg, så backa bandet om det känns så!

OBS! Om du vill lära dig mer om hur yoga kan bidra till rygghälsan, håll utkik för kommande datum för min ZOOM kurs om detta! Kommer snart!

https://youtu.be/NQc3bl1P0lk

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.