Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationny bokYin yogaYinyoga

Vila dig stark med YINYOGA med Magdalena Mecweld!

Inte alla ni som läser min blogg vet att jag faktiskt upptäckte yoga under en längre personlig kris för många år sen, och att det var just yinyoga som då blev “min räddning”, samma yinyoga som dessutom öppnade dörren till en ny värld för mig – yogavärlden. Därför är jag så väldigt stolt nu, när jag dessutom utbildar yogalärare i yinyoga, att få chansen att recensera en ny, superinspirerande bok i yinyoga, en bok som jag tycker är ett måste för alla yogalärare och praktiserande yogisar som, som jag, har så mycket att tacka yinyoga för.

Häng med mig nedan så kliver vi in i Magdalena Mecwelds fantastiska “Vila dig stark med yinyoga”!

Jag känner tyvärr inte Magdalena personligen men jag har under åren, som många andra yogalärare, låtit mig inspirera av hennes väldigt uppskattade app och första bok “Vila dig i form med yinyoga” som kom ut för tio år sen. Redan i den boken, som i den nya “Vila dig stark med yinyoga” kunde vi läsa om Magdalenas historia som är viktig som bakgrund till hennes böcker och verksamhet. Yoga, som kom in i Magdalenas liv för tjugotvå år sen, hjälpte henne att bli smärtfri i rygg efter en svår olycka i tonåren, och så småningom kom även den mentalt vilsammare yinyoga att bidra med stort stöd under Magdalenas kamp mot en svår autoimmun sköldkörtelssjukdom. Det ena ledde till det andra och Magdalena lämnade sen sitt journalistyrke för att börja undervisa och utbilda i yinyoga på heltid, vilka vara också ett sätt att “pay back” eller börja hjälpa andra genom samma yoga som Magdalena hade fått så stor hjälp av.

“Vila dig stark med yinyoga” är alltså resultatet av många år av praktik, undervisning och utbildning i yinyoga. Magdalena skriver i sin bok att hon känt behov av att skriva och publicera en ny bok som skulle vara uppdaterad och innehålla alla nya rön som vi känner till idag om kroppen och fascia, samt också en bok som nu skulle kunna bidra med kunskap som Magdalenas egna studenter hade efterfrågat under de många år Magdalena har utbildat; till exempel verktyg till att göra yinyogapositionerna ännu mer tillgängliga. Yinyoga är “folklig” och passar alla”, skriver Magdalena i “Vila dig stark med yinyoga”, så det är A och O att kunna anpassa varje position till varje deltagare genom många olika varianter, något som nya boken bjuder verkligen på. Om du vill lära dig mer om själva positioner finns det alltså ett helt kapitel i “Vila dig stark med yinyoga”, som går genom på ett alldeles utomordentligt pedagogiskt sätt hur du kommer in i positionen och vilka varianter av positioner finns så att du som praktiserar och du som lär ut positionen ska kunna välja ut eller erbjuda flera varianter och härmed anpassa positionen till olika kroppar. För varje position finns det även information om vilka meridianer och element utifrån traditionella kinesiska medicinen som positionen balanserar samt andra specifika tips till yogalärare.

Själva core i vackra “Vila dig stark med yinyoga” utgörs av förslag på nyskapade yinyogapass som alla är fint illustrerade med foton där Magdalena (och Mats som delar livet och undervisning med Magdalena) visar alla positioner och varianter. Varje pass är utformat med ett specifikt syfte och har ett särskilt fokus. Här finns det pass inspirerade av de fem element av den traditionella kinesiska medicinen och de meridianer associerade till dem; yinyogapass som hjälper dig att slappna av somna lättare; pass med specifika fysiska teman och även pass för nybörjare i yinyoga, med många, många flera andra pass.


Som viktigt redskap till yinyoga använder Magdalena meditation och i boken finns det också presenterade olika typer av meditationer, som t ex Open Awareness (som baseras på medveten närvaro) och min egna favorit Metta-meditation. Alla dessa meditationer kan du även lyssna på praktiskt då Magdalena har spelat in en mängd ljudfiler som du kommer till genom att smidigt använda QR-koder.

“Vila dig stark med yinyoga” innehåller också lättförklarade fakta om vad fascia är och om vad som händer i vårt nervsystem när vi utövar yinyoga samt en gedigen referenslista i slutet av boken med massor med tips på relevant litteratur.

Sist och inte minst kan du (och jag) yogalärare i denna bok, få en hel del användbara råd om hur du kan dela med sig av yinyoga genom undervisning samt tips som stärker dig i din yogalärarroll.

“Vila dig stark med yinyoga” är en bok som du som älskar yinyoga eller som vill börja med yinyoga, vill ha! 🙂 Du hittar boken bland annat HÄR.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.