Livias Yoga
Yoga World
Asanasi huvudet på en yogalärarevinyasaYogaformYogalärare

Vinyasa eller inte vinyasa – har du också tänkt på det?

….jag har i alla fall funderat rätt länge på både ordet vinyasa och vad som ordet vinyasa betyder för olika människor.

Låt mig berätta lite kring detta.

Det är så att jag just idag började gå en kurs i Vinyasa. Virya vinyasa som min kurs heter, är en fem dagars påbyggnadskurs som hålls av Nordiska YogaInstitutet där jag har stolt min utbildning ifrån. Men vägen till min anmäla till kursen har tagit längre tid än vanligt.

Det är alltid viktigt att fråga sig varför man vill läsa en viss kurs och vad man ska ha den till, vilket jag också gjorde denna gång. Men vad det gäller vinyasa verkar det som, tycker jag, som “yogavälden” är lite delad på två. Jag har dels stött på många yogalärare och yogautövare som älskar vinyasayoga och de kvaliteér som vinyasaklasserna medför, men också minst lika många yogalärare som har slutat praktisera och undervisa vinyasa eftersom de kommit fram att själva vinyasaflöden är för belastande för kroppen, i alla fall om man kör dem ofta under lång tid.

För att förstå detta sistnämnda påstående måste man försöka definiera lite vad vinyasa är och även här verkar det finnas olika definitioner och tolkningar. För vissa personer är vinyasa synonym till solhälsning eller den sekvens som kännetecknar en solhälsning. Och i solhälsning finns det positioner som, om gjorda ofta och utan kroppskontroll och god teknik, kan visst medföra belastningsskador. Exempel på positioner som ofta är anklagade att vara belastande är djupa plankan, Chaturanga Dandasana, och bakåtböjningar som antingen kan vara  uppåtgående hund, Urdvha Mukha Svanasana, eller kobran, Bhujangasana.

Men vid sidan av solhälsningsdefinition på vinyasa finns det även en mycket bredare definition där vinyasa översätts till flöde eller till sekvens och det är den definition som jag själv har valt att förhålla mig till, och som gjort att jag bestämde mig för att förkovra mig i ämnet vinyasa.

Ett flöde innebär rörelse men ett flöde måste inte alltid vara snabbt. Dessutom bör enligt mig, flödet alltid vara gradvis-konstruerat så att deltagarna ska kunna bygga upp sekvensen genom progression dvs från enklare och mindre belastande positioner till mer utmanande positioner som kräver mer styrka och större rörlighet. Så länge klassen baserar sig på progression och ett kontrollerat flöde kan klassen inte vara annat än stärkande 🙂

Så kör gärna vinyasaflow-klasserna men tänk på:

  1. Även om flödet inte är långsamt, innebär ett flöde alltid kontinuerlig rörelse varför vinyasaflow klasser är för det mesta inte nybörjarklasser.
  2. Tekniken är alltid A och O och detta gäller speciellt dessa dynamiska klasser!
  3. Använd gärna props – block, band, filt.
  4. Var inte rädd att backa bandet och stanna kvar vid din nivå för varje position! Du kan alltid jobba emot en svårare position men låt det ta tid att komma dit så att du bygger upp den styrka och rörlighet som positionen kräver.

Imorgon fortsätter jag min utbildning och ser riktigt mycket fram emot den!

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.