Livias Yoga
Yoga World
andetagAsanasEmbodimentInspirationmedveten andningMindfulnessYOGA MED LIVIA

Andas medvetet och tredimensionellt – hur? Kolla här!

Jag har en ny(gammal) passion….jag har fullständigt nördat in mig på meditation, mindfulness och medveten andning, och detta är det första av en serie av inlägg (och förhoppningsvis kommer det också en tryckt artikel) om ANDETAG 🙂 Hoppas ni gillar det!

Andetaget som, som tur är, sker av sig själv i kroppen…. men hur många av oss har koll på kvalitéet hos egna andetaget eller har du ens funderat på hur du andas?

Om du går på yogaklasser är det självklart att ofta bli påmind av att andas medvetet eller om du praktiserar yoga på egen hand har du kanske redan verktyg att påminna dig själv om detta. Men även om så, är det vanligt att vi (i alla fall jag…) till vardags återgår  till ett mer omedvetet andetag, mer beläget vid högre delen av kroppen, kanske till och med uppe vid nyckelbenen och halsen, kanske till och med så att vardagsandetaget sker med hjälp av delar av kroppen som inte ens har andning som främsta uppgiften….

Så hur kan du aktivera andetaget genom rörelse, få ett större, mer rymligt och i princip tredimensionellt andetag så gör att funktionaliteten i andningen förbättras?

Vi har sidor i kroppen dit det är superviktigt att styra andetaget mot eftersom genom att aktivt andas in och ut mot dessa sidor breddar du insidan av kroppen och skapar större rymd åt andetaget.

En hand placerad på den delen av kroppen dit du vill styra andetaget är ett tydligt sätt att påminna dig just om vart du ska andas mot och även om det kan kännas främmande och abstrakt att andas in t ex mot en sida eller mot ryggen, är själva idén om att andas in dit, ett bra sätt att så småningom verkligen lyckas få ett större och mer medvetet andetag.

Här nedan följer det två korta videon som visar hur du kan aktivera andetaget mot sidorna genom en medveten placering av din hand på kroppens sida som du vill andas in till.

Testa och skriv och berätta hur det har gått eller hur gör du för att andas mer effektivt?

 

 

Utöver sidorna har vi också en framsida och en baksida i kroppen som vi vill andas mot.

Här under (bilder 1 och 2) kan du se statiska positioner om andningsstretch som inspireras av Donna Fahris bok “The Breathing book”. Testa dessa positioner för att lära dig att rikta andetaget mot främre delen av kroppen (bild 1) och bakåt in mot mot ryggen (bild 2).

 

Bild 1.
Bild 2.

Själv förespråkar jag helst, som ni som följer mig här vet, för en mer dynamisk typ av yoga, så här nedan kan ni se en video som visar en rörelsesekvens med samma syften som ovan .

Så ja, i själva verket tränar vi oss att åstadkomma ett tredimensionellt andetag när vi lägger ihop alla dessa riktningar för andetaget. Dessutom är det lite win win att du andas mer tredimensionellt med hjälp av rörelse, och när du väl har tränat dig på ett större andningssätt, kan du då oftast också komma djupare i dina rörelser!

Testa gärna detta och återkom om hur det har gått!

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.