Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationmedveten andningMedveten närvaroMindfulnessny bokThich Nath Hahn

Att förälska sig i sig själv och Jorden – jag har läst Thich Nhat Hanhs bok- Kärleksbrev till Jorden

“Varje sekund av liv är fylld av utsökta juveler. Ädelstenarna är vår medvetenhet om himlen, Jorden, träden, kullarna, floderna, haven och alla mirakel runt omkring oss. Vi ska inte slå ihjäl tiden. Vi ska utnyttja den som mycket vi kan under den tid som är oss given att leva. Varje morgon när vi vaknar inser vi att vi har en gåva på tjugofyra helt nya timmar. Om vi är medvetet närvarande, koncentrerade och insiktsfulla, kan vi leva de timmarna helt och fullt och i glädje. I tjugofyra timmar kan vi alstra den energi av förståelse och medkänsla som gynnar oss själva, vår planet och varje person vi kommer i kontakt med”.

Vi har precis inlett nya året och tänk att vi nu har 365 nya och fräscha dagar framför oss att leva fullt och helt i! Jag kunde inte ha valt ut ett mer passande citat än detta ovan att starta året med. Citatet kommer från en mysig bok som har hållit mig sällskap under jullovet. I “Kärleksbrev till Jorden” delar den kända vietnamesiska buddistiska munken Thich Nhat Hanh med sig av sin kärlek för Jorden och betonar hur konstigt det är att vi ofta pratar om jorden som något som är helt utanför oss, snarare än att tänka på oss människor som del av Jorden och se oss själva och naturen som en helhet. Om vi inte längre avgränsade oss själva från Jorden kunde vi säkert ta bättre hand om vår planet menar Thich Nhat Hanhs.

Boken “Kärleksbrev till Jorden” har Mindfulness eller Medveten närvaro som huvudtema och främsta verktyget som vi har för att kunna återfå kontakt med naturen. Thich Nhat Hanhs skriver att vi idag har förlorat kontakt med båda oss själva, våra förfäder och “livets underverk runt oss”, och visst är det så att vi ofta är på jakt efter lycka utanför oss. När vi söker desperat på något mer eller något bättre i framtid, förlorar som konsekvens, närvaro i nuet och faktiskt “slösar bort vår tid. Genom medveten närvaro kan var och en av oss hitta större närvaro i sig själv.

Om vi genom medveten närvaro och genom en medveten andning kan gång på gång grunda oss och rota oss igen i kroppen kan vi också dra oss tillbaka till nuet och återfå större kontakt med oss själva och som konsekvens inte längre tänka på oss som skilda från Jorden.

Vi kan också öva medveten närvaro och Mindfulness meditation tillsammans. Thich Nhat Hanhs menar att det finns en kraft när vi genom en Sangha eller en grupp av likasinnade, möts och utöva tillsammans medveten närvaro, och detta skapar större förutsättningar för en sort kollektivt uppvaknande.

“Kärleksbrev till Jorden” är en hyllning till oss som del av Jorden och till medveten närvaro som enligt Thich Nhat Hanh är som ett säkerhetsbälte som vi sätter på oss och som håller oss på plats i nuet så att vi kan leva livet till 100% i varje ögonblick.

För att kunna utöva medveten närvaro behöver vi rikta vår uppmärksamhet på andning som då blir även den medveten och ett verkligt verktyg att hålla oss på plats här och nu. Det behöver inte vara så att vi måste praktisera genom stilla meditation. Medveten närvaro kan vi göra när som helst; när vi går, kan vi sätta ner varje fot och ta varje steg på ett medvetet sätt; när vi dricker vårt te kan vi låta hur varje klunk berätta om tebladen som har mognat i solen, om regnet som har närt tebusken, och om de människor som har plockat bladen. Varje vardagssituation lämpar sig perfekt som ett tillfälle för att öva sig på att vara närvarande till fullo.

Thich Nhat Hanhs “Kärleksbrev till Jorden” som publicerades 2013 men som vi nu har fått översatt till svenska, är en fin, hoppfull bok som uttrycker författarens kärlek för andra människor och naturen och dennes tro på att medveten närvaro är främsta verktyget till att hitta inre frid och stabilitet samt göra fred med resten av Naturen. Du kommer helt garanterat att hitta många pärlor av visdom i denna lilla bok.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.