Livias Yoga
Yoga World
acceptansi huvudet på en yogalärarepersonlig utvecklingtacksamhetYOGA MED LIVIA

Tacksamhet – tre sätt att praktisera tacksamhet till vardags

Tacksamhet: det händer att vi yogalärare pratar om det på klass och vi själva använder vår praktik för att påminna oss om att vara tacksamma.

Och att påminna sig om tacksamhet och visa det för andra är enligt Dr Juliana Breines, disputerad psykolog vid Berkeley universitet   kopplats till minskad risk för depression och ökad motståndskraft mot stress. Så vi skulle alla må bättre om vi kunde vara lite  mer tacksamma. Problemet är det att är svårt att vara tacksam, när vi inte mår bra eller när är tufft i livet. Det år då det negativa tar liksom över. Men det finns sätt eller tekniker som kan hjälpa oss att göra tacksamheten mer till en vana. Här kommer det tre förslag om hur du kan praktisera tacksamhet till vardags.

”Count your blessings”

Alla dagar, även de som upplevs som riktigt svarta innehåller alltid något eller några saker som är bra, det gäller bara att se dem. Denna metod går ut på att ägna några minuter om dagen att lista upp åtminstone tre saker, små som stora, som har varit bra den dagen. Vissa skriver till och med journal om detta, men själv tänker jag alltid på minst tre saker att vara tacksam för innan jag somnar. Metoden hjälper oss att minnas och uppskatta mer det fina som vi har varit med om under dagen.

”Mental Subtraction”

Denna tacksamhetsteknik är lite tuffare än den förra och bygger på principen att “du vet inte vad du har, förrän det är borta”. Man föreställer sig alltså att man inte har de saker man har, för att uppskatta dessa mer. Metoden ska motverka vår tendens att ta positiva saker för givna och hjälper oss att påminna oss om hur lyckligt lottade vi är.

  Säg ”Tack!”

Forskningen har visat att, att tacka personer som vi har mycket att tacka för gör tacksamheten och medvetenheten om hur bra vi egentligen har det, till ännu större och starkare.

 

Hur påminner du dig om att vara tacksam?

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.