Livias Yoga
Yoga World
AsanasDansarenDuvanInspirationisometrisk träningStyrkaYOGA MED LIVIA

Stärk dina ben med stretching och isometrisk träning! Jag visar dig hur

Ikväll innan min yogaklass hade jag tid att experimentera en del och funderade på yogapositioner som man kan använda sig av för att stärka framsidan lår.

Du kanske inte tänker direkt på varianten II av Duvan (Eka pada raja kapotasana II) som en position som kan hjälpa dig att bli starkare i framsidan lår. Detsamma gäller den förberedande positionen för Dansare (Natarajasana)….kolla här…..

 

I både videon nedan kommer du också att se mig arbeta med en typ av träning för styrkan som kallas för isometrisk träning där vi kontraherar muskler utan att de faktiskt förändras i muskellängd eller ledvinkeln. Isometrisk träning är helt fantastisk att använda dels för du aktiverar flera motoriska enheter dvs nervceller med alla muskelceller som de innerverar, och dels för att isometrisk träning kan hjälpa dig att gradvis bygga styrka i kroppen i många olika rörelseomfång.

I video 1 står jag i en variant av Duvan på knän med kort avstånd mellan fötterna och jag strävar efter att muskulärt dra fram bakre knäet för att aktivera framsidan bakre lår.

1. När jag har tagit tag i bakre foten, pressar jag denna in i handen och jag strävar med foten mot sätet. Håll åtminstone 30 sek (längre än vad jag visar här)

2. I steg 2 släpper jag foten men försöker att hålla kvar muskelkontraktionen i framsidan ben utan att varken röra eller byta vinkeln i vilket mitt bakre ben står i. Jag jobbar isometriskt. Håll även här minst 30 sek.

3. I steg 3 tar jag tag i foten med andra handen och strävar efter att böja lite djupare mitt främre knä.

VIDEO 1

I video 2 visar jag hur man kan arbeta på liknande sätt men jag står i det som till första anblicken kan se ut som en vanlig förberedande position till Dansare (Natarajasana) där man stretchar framsidan lår….men kolla här och se hur en sådan position kan göras om till en variant som istället stärker låret.

VIDEO 2

1. I steg 1 håller jag foten i handen och precis som i tidigare video, pressar jag bakre foten in i handen samtidigt som jag strävar efter att närma foten till sätet. Håll i minst 30 sek.

2. Sen släpper jag bakre foten men håller in benet på samma stället genom isometrisk träning. Håll även här minst 30 sek.

3. Sist försöker jag tag i foten med andra handen lite likt jag visat i Duvan.

Denna övning är svårare än förra då jag står, istället för att vara nere mot marken och för att jag behöver balansera. Dock hjälpen väggen mig med balansen.

Testa gärna och berätta hur det har gått 😉

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.