Livias Yoga
Yoga World
InspirationMeditationmedveten andningMedveten närvaroMindfulnessny bokpausstillhet

Höstens bokpärla: “Att vara STILLA när allt SKYNDAR” – jag har läst Magnus Fridhs nya bok!

I ett ögonblick av planlös vila utan utmätt sluttid öppnas en dörr på glänt till något mera stilla. Lite som att komma in från den mer skyndande och presterande världen till en ingemansland, vidare in i en lugnare tillvaro. Från på till av. Från göra till vara. Från uppkopplad till nedkopplad.

Såhär börjar finaste och mest användbara bok som jag läst på länge.

Som du kanske minns, har jag läst och skrivit om Magnus första bok “Viloläge – mindfulness och meditation i vardagen”. Den boken har en större betydelse för mig då den var den första boken jag recenserade här på Yoga World. Då och då tänker jag att om Magnus inte hade skickat mig ett recensionsexemplar av sin bok hade jag kanske aldrig kommit igång med att skriva recensioner här….

Strax efter det att Viloläget hade kommit till min brevlåda träffade jag Magnus live på Stockholms mässa där han var och föreläste om sin bok och höll i en meditation för oss som satt i publiken.

Meditation, stillhet och inre tystnad stod i fokus redan då i Magnus första bok, och jag har gått och väntat på att få läsa mer från denna duktiga yogalärare och författare.

Och nu har Magnus alldeles nyligen publicerat sin nya “Att vara STILLA när allt SKYNDAR” och jag vet nästan inte på vilket sätt jag kan recensera denna bok för att förmedla de många fina sinnesintryck och känslor som jag upplevt under de senaste dagarna då jag umgåtts med boken. Jag gör ett försök nedan…

Vi behöver pausa och bara vara mycket oftare än vad vi gör.

Boken, som har en mindre och bekvämt bärbar format, är poetiskt skriven utan att innehålla tomma ord. Det är som de ord som finns på de 132 sidor i boken, skulle valts ut ett och ett med omsorg för att på ett enkelt och direkt sätt leverera ett klart budskap som det inte råder någon tvekan om:

Vi behöver pausa och bara vara mycket oftare än vad vi gör.

I boken delar Magnus med sig av sina tre bästa tillfällen att hitta tillbaka till stillheten och till pauser i vardagen och jag måste säga att jag känner väl igen var och ett av dessa och håller med om dess val.

Dels kan enkla rutiner i vardagen, såsom t ex att efter jobbet landa hem på ens soffa en liten stund utan mobilen eller andra distraktioner i närheten och ta emot den helande energin och det lugnet som bara en spinnande och harmonisk katt kan skänka sin husse/matte; dels att ta sig ut och uppleva naturen och dess årstider kan vara ett sätt att landa. Sist utgör meditationen ett självklart tredje sätt att pausa och hitta stillhet inombords.

Boken “Att vara stilla när allt skyndar” är uppbyggd kring dessa tre huvudteman som var och ett avhandlas i flera kapitel illustrerade av stilrena och väldigt fina färgteckningar av Kristin Lindström.

I Del I “Vardagen” kan vi läsa om många olika verktyg med vilka vi kan öva oss i att stanna upp mitt i vardagens ständiga rörelse; här finns det andningsövningar, avslappningstekniker men också metoder för att dels lära oss att acceptera det som vi inte kan påverka, och dels påminna oss att allting är i förändring hela tiden, det senaste en försäkran på att allt – även det dåliga- passerar.

Centralt i denna del är också att kunna leva i nuet och vi får veta hur Buddistiska munkar övar sig varje dag på större medkänsla; genom att regelbundet tänka positiva saker om andra, lär munkarna sig att leva ett spirituellt mycket rikare liv där varje minut och varje andetag ger nya möjligheter.

Också kopplad till detta är mindfulness eller förmågan att leva i nuet, som också har en viktig plats i denna bok. Kan enkla vardagssysslor, som att diska eller vika sin tvätt, med större närvaro, bli rutiner som vi använder oss av för att pausa och hitta stillhet inombords?

Naturens helande kraft

I Del II i boken avhandlas naturens läkande effekt och det är med stor igenkännande faktor jag läser denna del. Magnus beskriver hur det är att lämna staden och gatornas kaos för att långsamt träda in i en skog och med medvetna steg promenera på terrängen och uppmärksamma alla dofter och ljud som naturen bjuder på. Lugn och ro, stillhet och vila för sinnet.

I denna del finns också kapitel “Tystnad” där vi kan läsa hur tystnaden inte behöver vara något som vi passivt inväntar, utan det kan vara en plats som vi kan ta oss aktivt till. Vi har med andra ord alltid möjligheten att skapa förutsättningar för att hitta tystnad, t ex genom att skapa oss våra rutiner, t ex en yoga – eller meditationsrutin.

Och det är just om Meditation som bokens Del III handlar om. Samma meditation som hjälpte en mycket yngre Magnus att hitta fokus och koncentration och härmed skapa förutsättning för en djupare stillhet inombords. I detta kapitel kan vi också läsa om kraften av att sjunga eller recitera ett mantra för att öva fokus, men också om hur fysiska yoga kan bli en typ av meditation i rörelse.

Sist och inte minst i boken kan vi läsa om snällhet och hur man genom att lyfta upp andra och ge utrymme till andra, kan må bättre och på sikt få tillbaka av den snällheten man delat med sig – en reflektion som jag verkligen hoppas fler kan ta sig till….

Sammanfattningsvis är “Att vara stilla när allt skyndar” en bok för faktiskt alla som behöver med jämna mellanrum påminna oss själva om att då och då dra i handbromsen och stanna upp, pausa och vara i nuet….och tänk vad häftigt att meditation, andningsövningar och yoga samt ett liv i samspel med naturen kan hjälpa oss med allt detta!

Jag rekommenderar varmt Magnus Fridhs “Att vara stilla när allt skyndar“. Själv har jag börjat läsa boken med mina många yogisar, när vi ses varje vecka och praktisera yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.