Livias Yoga
Yoga World
HöfterhöftledsrotationLivias reflektionerlivsstilsförändringarYOGA MED LIVIA

VÄLKOMMEN 2020! – KOM TILLBAKA TILL DIN YOGA PRAKTIK! Vi börjar med att ta bättre hand om våra höfter!

Det är visserligen lite av en klyscha…..nytt år innebär ofta att avlägga nyårslöften. Vi ska t ex börja träna igen på ett mer regelbundet sätt eller börja äta nyttigare mm mm….men varför inte strunta i att avlägga löften och använda i stället starten på nya året som ett konkret tillfälle att göra positiva livsstilsförändringar?

En regelbunden yogapraktik – vilket för mig innebär både rörelse (dynamisk yoga + movement) och stillhet (meditation och restorative yoga) – är klart en sådan fantastisk livsförändring.

Så, när vi nu har intentionen klar för oss, var börjar vi någonstans?

Det finns många sätt att låta sig inspireras: du kan satsa på en yogakurs eller yogaworkshop (här har du förresten mina kommande workshops i januari till mars 2020, varsågoda!) eller på ett medlemskap på en studio/anläggning; eller du kan låta dig inspireras av en ny bok – om du går bakåt i min blogg kan du hitta tips på många bra böcker som jag har recenserat och som verkligen kan inspirera!- eller av yogavideon av några av våra främsta yogaläraren via t ex Yogobe (här har du förresten min personliga kod om du vill testa dig fram och prova Yogobes fantastiska utbud utan kostnad i några veckor!).

Ett annat sätt att hitta inspirationen igen är att prenumerera på vår fina Yoga World och att läsa på min och kollergornas bloggar!

Och min present till dig som har hittat hit är är en videosekvens (längst ner) där jag visar dig ett annorlunda sätt att jobba med rörlighet och styrka i höftlederna. Vi använder oss av en metod som bygger på idén om att vi arbetar så nära ledkapslar som möjligt och utför utför dessa rörelser metodiskt och långsamt. De rörelserna som du ser i video längst ner kan med fördel läggas till i en mer traditionell yogapraktik.

Utgångsposition heter björnposition… för björnarna sitter väl så… 🙂

Inom traditionell yoga används ibland begreppet “höftöppnarpositioner” och med detta lite konstiga namn (vad då öppna höfter liksom??) menar man t ex duvan och de många varianter av denna. Det handlar ofta om statiska positioner och utåtrotationer. Men vi vet idag att kroppen mår bättre av att arbeta mindre statiskt och mer dynamiskt och att även inåtrotationer och allt mellan det och utåtrotationer är viktigt. Alltså höftlederna ska kunna röras sig i många olika vinklar!

Så som du ser i video nedan, jobbar jag dynamiskt, först ensidigt och sen med båda höftlederna, och jag försöker hitta rörelseomfång i flera vinklar (inåt och utåtrotationer).

När du gör övningarna nedan, sträva efter att verkligen jobba bara i höftlederna, försök att inte kompensera med andra delar i kroppen och var ärlig mot dig själv när du rör dig i dessa rörelser! Du kommer bara så djupt i rotationerna som du kommer idag och det är inte mer med det! Och alltid kommer du att komma lite längre för varje gång du gör om övningarna, även om det rör sig om någon mm varje gång 🙂

Gör gärna samma sekvens i några veckor så att du lär dig rörelserna och tekniken bakom den. Ni som praktiserar yoga med mig in real life kommer säkert att stöta på dessa rörelser igen framöver och ni, som jag tyvärr inte kan träffa, återkom gärna med frågor!

Om du är i eller nära Stockholm den 18 januari håller jag en workshop om höfternas rörlighet och styrka vid Kroppsverkstan, där vi testar både dessa rörelser och lär oss specifikt om hur man kan lägga till mer styrka i yoga för att stärka höftmusklerna! Välkommen!

Välkomna året med att ta hand om dina höfter!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.