Livias Yoga
Yoga World
CARsFRCFRC-PT yogaFunctional Range Conditioninghandlederisolerad rotationLedhälsa

Preparera händer, fingrar och handleder inför YOGA!

Hunden, kobra, uppåtgående hunden, katten och kon, helbrygga, med många flera positioner. Listan på yogapositioner där du belastar dina händer inklusive fingrar och handled/handlov är nästan oändlig!

Trots detta, kan du komma på någon rörelse/position i vardag där du på liknande sätt belastar händerna med kroppsvikten?

Svaret är nog antagligen nej….vilket också förklarar varför du till en början inte har styrka och rörlighet i händerna att yoga genom dessa positioner regelbundet.

För att komma runt dessa problem reagerar många med att försöka hitta strategier att göra positionerna med mindre belastning. Ett exempel är att gå ner på underarmar eller stå på nävar….men även om dessa kan vara tillfälligt bra strategier bidrar de inte på lång sikt till att du blir starkare i händerna….

Rent biologiskt har kroppen inte möjlighet att upprätthålla rörlighet och styrka i de delar av oss som vi inte använder. Kroppen ställer in sig på att det du inte har nytta av, behöver du heller ha kvar i systemet… så genom att inte belasta handleder och fingrar, talar du så att säga om för nervsystem att det är ok att vara såhär svag i händerna då du inte behöver dem….

Alltså vill du ha starka och rörliga handleder och fingrar behöver du gradvis belasta dessa och röra dem regelbundet i alla möjliga vinklar!

Denna viktiga princip är av de många som den moderna, superhäftiga metoden för ledhälsan Functional Range Conditioning – FRC – som jag är stolt certifierad i, bygger på. Vidare, enligt denna metod ska vi regelbundet främst använda oss av ledrotationer vilket beskrivs som bästa funktionella rörelsen för flesta (men inte alla!) lederna i kroppen.

Nedan får du två exempel på dessa FRCrotationer; dels i handleder (Videon 1 och 2, som visar samma övning från olika håll) och dels i fingrar (Video 3). Gör alla rörelser metodiskt och superlångsamt såsom du skulle röra dig genom ett medel som har större densitet än luften, och sträva efter att isolera rörelsen vid antingen bara en handled i tag eller ett finger i tag och låt resten av armen mm vara stilla (du kommer att se hur jag kämpar med detta…).

VIDEO 1

Testa gärna dessa övningar och hör av dig med frågor samt boka gärna mig för FRC- PT yoga om du vill lära dig att ta hand om dina leder!

VIDEO 2
VIDEO 3

PS. I alla dessa video ser du att jag bär två fantastiska smycken, ett armband och en ett halsband, som är dels unika och speciella för att de är gjorda i materialet kork från Portugal. Det är vännen Lilian i Onsala, Halland som inom sitt företag DayBreak Craft designar och gör dessa fantastiska smycken. Kolla gärna hennes Instagramkonto @daybreakcraft för inspiration till presenter och beställ gärna hennes unika skapelser!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.