Livias Yoga
Yoga World
Back to natureMindfulnessYOGA MED LIVIAYogaretreat

Mindfulness och vila – SKOGSBAD

Det sägs att det skapades i Japan under ’80 talet som ett sätt att bromsa den höga stressnivån hos japanska stadsbor. Stressnivån hade blivit så hög att folk dog av sjukdomar som kunde härledas till stress. Sen dess har populariteten om SKOGSBAD eller Shinrin yoku bara blivit större, inte bara i Asien men även här hos oss. Parallellt med detta utvecklades också något som kallas för Nature Therapy som innebär att på flera olika sätt närma sig åter till naturen, igen i hälsofrämjande syfte.

Ordet skogsbadet förklarar väldigt bra vad det handlar om när vi ”skogs-badar”. Under mina svenska retreater, som jag alltid med fördel förlägger vid gårdar inbäddade i naturen och med havet och skogen i närheten, brukar vi ha skogsbad och vi utövar Mindfulness för att hitta lugn och ro genom att promenera väldigt sakta genom skogar.

Under en skogsbad aktiverar du alla dina sinnen: du lyssnar på fåglarnas läte och vindens sus, du lägger märke på detaljer av din omgivning som du inte noterat förr då sinnet har varit fokuserat på andra saker, och du tar in aktivt av skogsdofterna, kanske är det doften från gran- och tallbarr eller kanske om det är tidigt på morgonen kan du känna doften av daggen som har lagt sig och är kvar på träden. 

Du blir ett med naturen och ”connectar” – åter med dina rötter.

Så vad är de hälsoeffekterna som skogsbadet brukas associeras till och finns det allmänt stöd för dessa effekter?

Om du googlar på ordet skogsbad får du tillbaka väldigt många olika inlägg som alla berättar om hur, vid en skogsbad, kortisolutsöndring och blodtrycket minskar, samtidigt som lugn och ro -hormoner ökar i kroppen och andningen blir lugnare; däri en oerhört kraftig nedstressande effekt på oss.

En forskningsartikel från 2017 (alltså inte sprillans ny…) som jag har hämtat in från stora databas av granskade vetenskapliga artiklar PubMed försökte läsa och sammanfatta alla nyare enskilda vetenskapligt granskade studier om ämnet skogsbad för att ta reda på om det fanns allmängiltig evidens för skogsbadets fysiologiska effekter. Enligt denna review-studie behövs det ännu flera jämförbara studier för att kunna dra säkra allmänna slutsatser. Detta sagt, att det inte går ännu att finna bevis för något, behöver inte innebära att dessa effekter inte upplevs på riktigt av var och en av oss. Vi har bara inte ännu ett tillräckligt stort underlag för att dra allmänna slutsatser.

Jag själv vet inte något bättre sätt att lugna mitt nervsystem och åter-centrera mig än att ta mig in till en av mina älskade skogar och uppleva den miljön i stället för stadens stressiga liv.

Låter skogsbad som din grej eller vill du kanske testa? Häng med mig ner på retreat till Öland och Kollberggården 16-19/6 eller till Väddö och Lyckhem 1-3/7 för att uppleva guidad Mindfulness och skogsbad!

Välkommen!

KÄLLOR

[1] Li Q. Effect of forest bathing trips on human immune function. Environ Health Prev Med. 2010;15(1):9-17. doi:10.1007/s12199-008-0068-3

[2] Hansen MM, Jones R, Tocchini K. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(8):851. Published 2017 Jul 28. doi:10.3390/ijerph14080851

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.