Livias Yoga
Yoga World
bollFasciafötterInspirationPropsVirya yoga rehabYOGA MED LIVIA

Aktivera dina yogafötter med hjälp av en tennisboll! – en serie av rörelser för fothälsan

Den enklaste redskapen som finns – alla har väl åtminstone en gammal tennisboll någonstans i sin garage eller hur?

Häng med när jag visar dig hur en tennisboll faktiskt kan bli dina fötters bästa vän 😉

 

Vi har tidigare gått igen smarta tips om hur vi använder block, filt och bälte och denna vecka, när jag själv har fötternas och händernas grundning som fysiskt fokus för mina klasser och praktik, tänker jag dela med mig om hur du lätt kan använda dig av en tennisboll för att ge lite extra kärlek till fötterna.

Läs mina anvisningar nedan och titta konsekvent på de korta videon som kommer efter textsnuttarna. Filmerna visar nämligen en serie av rörelser som bygger på varandra där t ex sista övningen kräver en mer uppvärmd fot.

  1. Börja med att bara rulla lätt fram och tillbaka din tennisboll under hela foten. Bara en lätt och mjuk massage som väcker hela plantar-fascian.

VIDEO 1: Plantar fascia release

2. Flytta sen bollen under trampdynan och shifta vikten liten fram och tillbaka som i videon. Gör först mjuka förflyttningar med lite vikt mot främre delen av foten (där bollen ligger) för att sen progressivt öka trycket neråt mot denna del av foten.

VIDEO 2: Tennisbollen under trampdynan

3. Flytta bollen under mitten av foten där du har fotens tvärvalv och shifta nu vikten sidan till sidan. Även här mjuka viktförflyttningar först för att sen öka trycket progressivt vikten mot utsidan av foten.

VIDEO 3: Tennisbollen under tvärvalv

4. Sist (eller näst sist) i serien flytta tennisbollen under hälen och rulla återigen foten lite framåt och bakåt.

VIDEO 4: Tennisbollen under hälen

5. Slutövningen är en side bent eller en stående sidofällning där du fäller mot den sidan under vilken du har tennisbollen. När du fäller åt sidan ökar ytterligare belastningen mot foten som trycker på bollen och därför är det som sagt bra om du gör denna sidofällning i slutet av serien när fötterna har mjukats upp.

När du har gjort ena foten, vänta innan du gör samma serie med den andra foten.

Ta bort bollen under foten och tillåt dig själv att bara stå på två fötter och lägga märke till eventuella skillnader i hur det känns under den foten som har varit under bollen versus den som inte har.

Sen kan du göra andra foten.

Lycka till med fascian och fötterna och berätta gärna om du testar, hur det går!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.