Livias Yoga
Yoga World
anatomiandetagInspirationLeslie KaminoffPraktisk anatomiworkshopYoga anatomyYogahistoria

“Asanas har ingen alignment, människor har” – på workshop med Leslie Kaminoff

Foto: Lydia Mann
Foto: Lydia Mann

I helgen har Stockholm fått besök av ännu en superhäftig yogalärare, amerikanska Leslie Kaminoff från New York som tillsammans med Amy Matthews är författaren till Yoga Anatomy, som många av oss yogalärare har haft som kursbok.

Häng med mig nedan så berättar jag mer om en karismatisk lärare med 40 års undervisningserfarenhet med flera byten av yogainriktning men fortfarande stor tacksamhet gentemot alla hans tidigare yogalärare.

Vi var supermånga som sammanstrålade till Yogashakti i helgen för att träffa den yogaläraren som har skapat ramarna för våra 200 timmars utbildningar och hjälpt till att sätta standard på alla de utbildningar som idag är erkända av Yoga Alliance.

Det är New York-baserade Leslie Kaminoff som under helgen delade med sig av sin mångåriga kunskap, inspiration, erfarenhet och en hel del yogahistoria i en innehållsrik workshop där många frågor blev besvarade, och flera nya tankar väcktes upp om bl a det som vi lärare säger när vi undervisar, och också om det vi undervisar.

Förutom hans stora kunskap om anatomi och yoga har Leslie ett spännande liv bakom sig som han generöst delade med sig om under helgen. Han började praktisera Sivananda yoga som ung. Jag är ingen expert på Sivananda yoga men som jag har förstått är det en typ av holistisk yoga där man kombinerar asanas, pranayama, meditation och avslappning och också ett eget förhållningssätt till livet. Leslie levde således som en swami i en ashram under en längre tid och även chefrade över ett av Sivananda center. Men Swami lever i fattigdom, celibat och lydelse vilket efter ett tag inte kändes som något som Leslie ville fortsätta med, varför han lämnade så småningom Sivanandavärlden och sitt arbete på centern och åkte till Mysosore till Desikachar som kom att bli hans viktigaste mästare under många år.

Att få höra om hur det var att vara lärjunge till T.K.V. Desikachar, sonen till den ännu mer kända Krishnamacharya; samma Desikachar som också lärde upp B.K.S. Iyengar och Pattabhi Jois, blev för mig som det mest spännande på workshopen. Som att indirekt leva genom en bit av yogahistoria!

Trots att Leslie så småningom lämnade Indien och Desikachar och utvecklade sin egen yogastil lever, såsom jag upplevde under helgen, väldigt mycket av Desikachars visdom och lärdomar, samt respekt mot honom, kvar hos Leslie som citerade väldigt många gånger sin mästare. Och Leslie berättade också hur det viktigaste för Desikachar var att fokusera på individen, något som hans andra lärjungar så småningom utvecklade till det som kom att bli terapeutisk yoga.

Också viktigt för Leslie (som anammat detta från Desikachar) var andning i yogapraktiken, som vi därför avhandlades en hel del under weekend.

Superspännande att dels höra mer om hur inandning och utandning är kopplade till Prana och Apanas i T.K.V. Desikachars tradition och om hur dessa rörelser inte alla gånger tycks överensstämma med det sättet vi instruera andetaget idag; och att dels få utforska andetaget i olika positioner för att själva fundera ut vilken andetagsrytm som bäst funkar för var och en av oss i just den specifika positionen.

Också väldigt intressant (om än inte nytt för mig som har nördat in mig en himla mycket i andning) att ännu en gång påminna sig om att rent anatomiskt rundar vi ryggraden vid inandning och sträcker ut den i utandning, vilket är precis tvärtemot det vi oftast lär ut på våra klasser…..har du tänkt på det?

Foto: Lydia Mann

En annan stor del av denna interaktiva workshop handlade om att tänka om kring alignment, som vi tack och lov vet nu alla inte existerar som en enda korrekt för varje position utan som Leslie uttryckte, finns bara i människors kroppar; alltså olika kroppar behöver olika anpassningar på positioner (olika alignments) och inte tvärtom.

Foto: Lydia Mann

Sist men inte minst handlade en stor del av workshop om fötterna som stabil bas till all typ av rörelse vi gör med övriga delar i kroppen. Här förespråkade Leslie för en typ av stabilitet för fötterna fördelat på tre punkter – basen till stortå, basen till lilltå och hälen – istället för den kanske mer konventionella fyra punkters fördelning. Något att testa om du inte har gjort det förut 🙂

Så sammanfattningsvis gav workshopen stor, generell inspiration och en hel del nya idéer om rörelser och arbetssätt att utforska med mina deltagare, samt framförallt väckte ännu större lust att undervisa yoga och få ännu flera att upptäcka detta fantastiska verktyg att utforska kroppen och sinnen som heter yoga!

Här hittar du Leslie Kaminoffs hemsida med online kurser och andra bra resurser till yogaanatomi mm och om cirka ett år från idag får vi också en ny upplaga av Yoga Anatomy. Den boken ska jag ha 🙂

Thanks Leslie and Lydia for an amazing weekend!

Foto: Lydia Mann

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.