Livias Yoga
Yoga World
Ayurvedisk-hälsorådgivaren, journalisten och författaren (samt vän! <3) Tia Jumbe
Jag fortsätter min serie av inlägg där jag ger dig förslag på hur du kan starta ditt nya år med positiva livsstilsförändringar 🙂 I ett första inlägg skrev jag om hur du kan hitta yogainspiration genom att t ex delta i en yogaworkshop eller genom att låta dig inspireras av böcker och bloggar; och i mitt andra inlägg berättade jag om vad som händer biologiskt i våra hjärnor när vi försöker lära oss nytt eller när vi genomför förändring.
I detta tredje inlägg berättar jag om något som jag lär mig mer och mer om, Ayurveda, ett holistiskt hälsosystem som bidrar med många verktyg om hur du kan förbättra din livsstil.
Häng med nedan så berättar jag varför jag sen en tid tillbaka försöker anamma ett mer ayurvediskt sätt att leva!

Du kanske minns att jag för cirka ett halvt år sen hade förmånen att fördjupa kunskaperna om Ayurveda genom att läsa och recensera (kolla här för inlägget) Ayurvediska hälsorådgivaren och journalisten Tia Jumbes fantastiska bok “Nystart i livet med Ayurveda”? Och igår var jag och lyssnade på Tia när hon föreläste om det hon verkligen brinner för, Ayurveda!

Ayurveda är, såsom jag har uppfattat, ett gammalt holistiskt hälsosystem som bygger på idén om att ju mer vi känner oss själva, och ju mer aktivt vi lyssnar på vår kropp och lägger märke till hur kroppen reagerar på olika händelser, desto bättre kan vi ta hand om oss själva. Vi kan alltså förebygga fysiska som mer mentala kommande hälsoproblem genom att leva i större kontakt med oss själva. Det låter kanske enkelt men hur många av oss lyssnar egentligen på sin kropp?

Vad bygger Ayurveda på?

Som du också kan läsa i Tias bok “Nystart i livet med Ayurveda” bygger Ayurveda på fem elementen – rymd, luft, eld, vatten och jord – som är universums byggstenar, och som också styr tre energiprinciperna som heter doshorna vata, pitta och kapha. Dessa energiprinciper reglerar allt inom och utanför oss och vi människor är en blandning av alla tre doshorna, även om ena dosha ofta dominerar hos oss.

När doshorna kommer i obalans uppstår problem. Genom att notera och lägga märke på dessa obalanser kan vi bromsa förloppet och återställa balansen i kroppen innan det är för sent och innan obalansen blir sjukdom.

Här kommer det som för mig är den första tilltalande aspekten om Ayurveda: den fungerar som prehab! Istället för att vänta på att bli sjuka, kan vi träna oss på att lägga märke när vi kommer i obalans och redan då försöka förebygga sjukdom.

Hur fungerar Ayurveda?

Genom detaljerad ayurvedisk hälsorådgivning (Tia kan hjälpa dig med detta (se nedan)!) kan du få råd om bl a kost, stresshantering och rörelse/stillhet genom t ex yoga, och de tips som ges av en ayurvedisk rådgivare är många och konkreta, vilket gör det lätt att välja ut det som känns enklast att förändra för tillfälle. Och du kan börja att genomföra en eller ett par av dessa förändringar om det du får som råd känns överväldigande, dvs du måste inte ändra på allt samtidigt! Ayurveda ger alltså konkreta och praktiska råd, och du kan börja med ett råd i tag!

Och sist och inte minst! Ayurveda är i stor del logisk och instinktiv! Jag upplever att många av de råd som detta system ger är på något sätt sund-förnuft och det gör Ayurveda till ett väldigt tillgängligt system som känns intuitivt!

Sammanfattningsvis har Ayurveda något för alla som behöver genomföra positiva förändringar, vilka som kanske känns extrabra att genomföras i början av ett nytt år.

Ayurveda kan helt enkelt ge dig sätt att leva ett bättre liv och jag kommer definitivt att fortsätta att mer och mer anpassa min vardag enligt Ayurvediska principer. Lite efter lite!

Om du vill ha hjälp att komma igång med Ayurveda hittar du Tia här med hälsorådgivning och konsultationer. I februari-mars kommer Tia också att starta kvällsserien “Rörelse och stillhet för att landa i hjärtat” där man, enligt ayurvediska principer, kommer att kunna utforska hur mjuk yoga, meditation och djup vila kan fungera som antistressverktyg.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.