Livias Yoga
Yoga World
AndningKulturMeditationMindfulnessUmbrienYOGA MED LIVIAYogaresaYogaretreat

Äntligen en yogaretreat i mitt hemland, Italien. Välkommen till Umbrien!

Hej alla!

Jag har nyligen kommit hem från Grekland och en lyckad yogaretreat och är ännu så väldigt lycklig över att retreaten gått så bra! Retreaten hade temat Self-care och under 7 dagar har vi utforskat många olika viktiga teman över företeelser som kan hindra oss från att ta hand om oss själva. När vi hela tiden jobbar på och kör över oss själva även fast kroppen visar klart att vi behöver pausa, andas och bara vara, kan vi utveckla kronisk stress och tvingas då ta hand om detta mycket svårare tillstånd. Mycket bättre är att lära sig att bromsa dagliga stressen genom verktyg som andning och fokus/meditation, avslappning m fl andra stresshanteringsverktyg som vi också utforskade under Self – Care yogaretreaten på Lefkas, Porto Galini.

Nästa retreat som jag erbjuder har en helt annan karaktär men syftet är ju densamma: att kunna pausa och slappna av i en ny intressant miljö. Denna gång går dessutom en av mina drömmar i uppfyllelse då jag äntligen ska få ta ner en grupp yogisar till mitt hemland Italien och Umbrien!

Nästa vår åker vi ner till Rom och vidare med buss till anrika Spoleto, också känd för sin festival. Spoleto och fyrstjärninga hotellet, Hotel Dei Duchi blir vårt hem i en hel vecka och veckan blir fullspäckad men roliga events! Denna resa kombinerar nämligen yoga och Mindfulness meditation med vandringar genom Medeltida städer men också besök i nationalparker och i vin -och olivgårdar plus sol och frisk luft. Du får alltså yoga, kultur och natur i en och samma vecka och min förhoppning är att denna kombination ska bidra till att du återhämtar dig och kan sen orka mer hela långa svenska vintern!

Detaljer för resan till Umbrien kommer att komma upp inom kort. Håll koll på min hemsida liviasyoga.se

Preliminärt dagsprogram

Det är en vandringsvecka med daglig yoga med många inslag av både kultur och historia, samt mat och vin. Vandringsnivån klassas som lätt till medelsvår. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna. Man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Underlaget kan vara allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, men även mer stenig terräng förekommer de dagar vi vandrar i mer bergig miljö. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus, transfertiden är trafikberoende).

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar dagen med en timmes yoga innan vi stärker upp med frukost före vandringen som börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna.

Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi tar sedan bussen upp till klostret San Giuliano, där vi börjar vår vandring. Vi vandrar i stenekskog, och när vi passerar Spoleto får vi magnifika vyer över Spoletos borg och akvedukt. Dagen är en bra introduktion till Spoleto och Umbriens natur.

Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor. Dagens vandring har en del branta partier med en hel del nerför. Dagen är också relativt lång och innan vi är tillbaka på hotellet och en välförtjänt flerrätters middag. Underlaget består av mestadels grusstigar samt lite steniga partier. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring tili Trevi och Montefalco

Efter yoga och frukost ger vi oss ut igen och idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Dagens kortare vandring sker i trakten runt Trevi och vi vandrar genom olivodlingar med magnifika vyer över Trevi och dalen under oss. Efter vandringen besöker vi en olivoljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Besöket avrundas med en ”bondlunch” med olika lokala produkter. Vi fortsätter sedan till en vinproducent några kilometer längre bort i området kring kända vinbyn Montefalco. Montefalco är en naturskön stad byggd på toppen av en kulle med medeltida byggnader som omges av landsbygdens vackra landskap. Det typiska vinet som produceras i detta område är Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. På vingården får vi en rundvandring och lär oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker och naturligtvis avslutar vi med att provsmaka några av deras goda viner.

Dagens kortare vandring är av en lätt nivå, mestadels på plan mark med ibland en del nerför. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mindre stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

Efter morgonyoga och frukost beger vi oss till nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Vi vandrar över Piano Piccolo och Piano Grande på gräs- och grusstigar, lätt nerför och vidare på plant underlag med tillfälle att njuta av det unika panoramat och vandringen avslutas i den lilla byn Castelluccio, bergskedjans högst belägna by.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken.

Dag 5 Fokus yoga, mindfulness och kultur

Idag vilar vi från vandringen och fokuserar på lite längre yogaklass före frukosten. Dagen blir ledig för egna aktiviteter. Är man intresserad av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. På eftermiddagen håller Livia en föreläsning och praktiska övningar inom mindfulness och stresshantering. 

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag.

Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar, ett berg på 1 300 meter. Vi vandrar en bit nedanför med storslagna vyer. Vi avslutar vår vandring vid ett aktivt franciskanerkloster, där den helige Fransiskus grotta kan beskådas, innan vi åker vidare till staden Assisi. Här får vi tid till att strosa runt och vi rekommenderar att man besöker den ståtliga basilikan med sina enastående fresker av Giotto och Cimabue.

Dagens vandring är mestadels av medelnivå med underlag av lite gräs och sten.

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vi väljer det lättare vandringsalternativet som börjar  i närheten av bergspasset. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan vi stöter på andra vandrare, något som gäller generellt på samtliga av veckans vandringar. Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil eller mer under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

Vi avslutar med ett sista yogapass före frukost och utcheckning. På eftermiddagen åker vi med privat buss till Roms flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.