Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareInspirationpersonlig utvecklingYOGA MED LIVIA

SANKALPA: att välkomna nya året med en intention istället för nyårslöften

Vi närmar oss nya årets start och du har säkert börjat fundera på hur du önskar att ditt 2019 ska bli. Det kanske finns saker som du inte hunnit göra tillräckligt mycket av under detta år och som du tänker du ska hinna med mer av nästa året eller kanske vill du att ditt 2019 ska bli året för förändringar i ditt liv, stora som små.

So far so good, det är denna tid på året då det hör till att sätta upp nya mål och blicka framåt.

Men inte alltför sällan kan dessa nya mål eller nyårslöften sätta orimliga krav på oss, eller så kan det kännas som de utgår ifrån en idé om otillräcklighet, en idé om att vi behöver förändra oss eftersom vi inte är bra nog.

Inom yoga pratar vi om begreppet SANKALPA som alternativ till nyårslöften eller nya mål. Att praktisera sankalpa innebär visst att avlägga en intention (t ex för nästa år) men med utgångspunkt att du faktiskt redan är precis så bra som du behöver vara.
Sankalpa kan innebära en klar intention eller kanske till och med ett påstående om det du tror du behöver mer av i ditt liv. Vart ska du rikta din energi för att gå framåt i ditt liv? Kan du lyssna på ditt hjärtas egna visdom och uppmärksamma det du kanske redan har längtat efter under en längre tid samt de underliggande orsaker till detta?
Och om det är svårt att sätta finger på det du verkligen vill eller tror att du behöver, kan det kanske hjälpa att föreställa sig hur du skulle känna dig om du fick det du önskar?
Det kan kännas överväldigandet att lyssna inåt sig själv och komma fram till det som vi vill mer av för framtiden, men det är ändå något extra att faktiskt ha möjligheten att göra detta, och jag tänker att inte alla i världen har denna chans.
Jag själv har börjat skriva ner enkla meningar som alla startar med: ” jag vill….”, meningar som jag tänker påminna mig under nästa årets gång som en sort egen 2019-rödtråd till mig själv och bestämd av mig själv.
Hur tänker du om din nästa år?
Namasté <3
Mer om Sankalpa t ex vid: https://yogainternational.com/article/view/how-to-create-a-sankalpa

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.