Livias Yoga
Yoga World

Så mycket som var tredje person i världen har någon gång haft eller har “ont i ryggen” och ont i ryggen kan syfta på många olika saker då ryggen med sina 33 kotor upptar riktigt stor del av kroppen; tänk att den sträcker sig från nacken med sina 7 kotor, via de 12 bröstryggskotor och ner till ländryggen och korsryggen med 5 kotor var (sammanväxta i korsryggen) och fram till nedersta delen där svanskotan är.

För vissa kan “ont i ryggen” innebära en ond ländrygg men för lika många andra, sitter spänningar i nacken och axlar oftast på grund av stress och ökad arbetsbelastning. Dessutom har i princip alla vi numera den så kallade gam-(eller padd)nacke så istället för att vila på sin plats på toppen av nackkotorna är huvudet framskjuten i några centimeter vilket faktiskt innebär en belastning på 2,5 gånger mer på ryggen…..

Sammanlagt kan man konstatera att vi alla har “en sort relation till ryggen och ryggrad” och vi alla har behov av att röra kroppen på ett sätt som hjälper oss att träna styrka och rörlighet i ryggen….och det är här YOGA kommer in 😉

Foto: Monika Vasic.

För att bidra till att sprida kunskap om hur yoga kan hjälpa oss att bibehålla eller förbättra rörligheten och även styrka i ryggen har jag denna terminen satt ihop en workshop som ger både praktisk och teoretisk kunskap om ryggraden och ryggen med alla dess muskler och de rörelser som dessa kan göra. Och jag åker runt i landet med workshopen “Yoga och ryggen (Ryggyoga)”.

Så igår kom äntligen första tillfället att få presentera min workshop och tidigt imorse begav jag mig till T-Centralen för att åka regionaltåget till mysiga Enköping och Viryavännen Monika Vasic som driver fina yogastudion MoYoLo sen fem år tillbaka. På studion väntade hela arton superintresserade yogisar som fick ställa alla frågor de ville om dagens ämne. Och man kan bara igen konstatera att intresset för ryggen är riktigt stort, just för att så många upplever problem med den eller anser de behöver mer styrka i ryggen.

Bland de många delämnen som vi går igenom under workshopen finns det funktionerna i ryggradens olika delars och deras olika rörlighet. Om du ställer dig vid alla fyra och har möjligheten till att kika kort i en sidospegel kan du se hur förmågan att runda (flexion) eller sträcka ut ryggen (extension) faktiskt varierar beroende på vilken del av ryggen du rör.

Foto: Monika Vasic.

På samma sätt kan du, vid en sittande vridning, fundera och se var någonstans i ryggen du egentligen vrider ifrån. Vi vill många gånger vrida ifrån bröstryggen men ibland är det nästan bara nacken, som är ryggradens rörligaste del, som kan ta ut denna vridning.

Man vet att rörligheten i flera delar av ryggraden blir lite sämre i takt att vi blir äldre men trots det, finns det alltid möjligheten att både bibehålla samma rörlighet vi har och även förbättra denna genom yoga och rörlighetsträning. Och det är här yoga hjälper.

Den största delen av min workshop handlar om hur du kan gå tillväga för att “jobba” med ryggens rörlighet och styrka genom yoga. Du får ett smörgåsbord av övningar och kan då välja vilka du själv behöver som mest utifrån dina ryggbehov.

Det är helt fantastiskt för en yogalärare att se när deltagarna plötsligt hittar sätt att lindra sitt ont i kroppen eller att andas bättre eller när de hittar övningar som funkar på egen kropp!

Och det blir flera chanser till workshopen om du vill med!; på lördag (23 februari) besöker jag Gävle och My Shanga Shala och om två lördagarna (3 mars) är jag vid Hjältevad (nära Nässjö) vid Yoga med Therese. Och sista spikade datumet denna termin är den 23 mars i Stockholm vid Kroppsverkstan.

Jag hoppas vi ses vid endera av dessa studio! Kom och lär dig mer om rygghälsan!

Och är det så att du har en yogastudio och tror att dina yogisar är intresserade, skriv till mig (liviwann@gmail.com) så kommer jag besök!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.