Livias Yoga
Yoga World
återhämtningBokrecensionInspirationny bokpauspersonlig utvecklingskrattyoga

På skrattresan med Tanja Dyredand! Jag har läst “Skratta och pausa. En helande guide för kropp och själ”

När man träffar henne in real life är hon precis som hon ser ut på omslaget av sin fina bok. En glad tjej som ler och älskar livet. Men lät dig inte förleda av detta….denna är en glad tjej som ler men som också varit med tuffa saker under livet. Men det som skiljer Tanja Dyredand från andra är att Tanja har “fattat grejen”: att pausa och skratta eller att hitta sätt att vara positiv även när livet är svårt, är receptet till ett längre och hälsosammare liv!

Häng med mig nu när jag berättar mer om Tanja Dyredands inspirerande bok!

Visst är “skrattet förlänger livet” ett känt talesätt på svenska och andra språk men bakom uttrycket verkar det numera också finnas studier som stödjer att när vi skrattar och ler, aktivt minskar halten av våra stresshormoner, blodcirkulationen och blodflödet förbättras och vi får ett jämnare blodtryck, bara för att nämna några av de hälsoeffekter som skrattforskning påvisat!

Det låter lätt att skratta och få alla dessa positiva effekter på köpet eller?

Men handen på hjärtat, när var du skrattade sist sådär ohämmat och spontant och hur ofta händer det att du skrattar fritt från hjärtat?

Det där spontana skrattet som vi ofta upplever mycket som barn verkar hos de flesta försvinna i takt med att vi blir vuxna. Skrattet passar liksom inte längre i alla sammanhang….och med skrattpauserna försvinner också en massa bra endorfiner och positiva effekter från vår vardag.

“Skrattet räddade mitt liv” skriver Tanja i sin bok “Skratta & pausa. En helande guide för kropp och själ” och berättar om hur hennes framgångsrika liv, med hela sju st journalistikjobb på TV och radio mm, barn och man, hus och hund mm rasade ner en dag, på bara några minuter. Kroppen som tidigare gett henne tecken på behov av paus och återhämtning som hon inte lyssnat på (såsom vi ofta gör när vi är mitt i flow) stängde bara av sig och Tanja fick en stroke som kom att ändra hela hennes levnadssätt. Vägen tillbaka till vardagen blev tuff både på det fysiska och mentala planerna och Tanja testade allt från klassisk västerländsk medicin till olika former av yoga, reiki och meditation mm.

Men det var först när hon upptäckt hur bra hon mådde av att aktivt lägga till skrattet till sin praktik, att hon kände hon hade hittat ett nytt sätt att tackla den nya annorlunda vardagen. Skrattet tände liksom en ny livsgnista!

Då började Tanja göra research om skrattforskning och boken “Skratta & pausa. En helande guide för kropp och själ” är resultatet av detta!

I boken kan du hitta massor med tips och verktyg för att skapa pauser i vardagen som antingen har inslag av glädje och skratt eller av tystnad. Genom vackra illustrationer och klara foton kan du lära dig teknik för olika typer av skratt, hjärn- och ansiktsyoga och du får också får tips på yoga och skrattövningar som kan göras på stol, sittande på golvet eller stående.

Tanjas bok genomsyras av ett holistiskt sätt att se på människor vilket också återspeglas i det som Tanja lär ut på sina kurser och workshops och därför innehåller boken också mängder av tips på hur du kan ta hand om dig genom t ex bra kost, egenmassage, musik med mycket, mycket mer!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.