Livias Yoga
Yoga World
AndningAvslappningInspirationYOGA MED LIVIAYoga NidraYogalärare

Uppnå en djup avslappning med hjälp av Yoga Nidra

Du kanske har hört ordet Yoga Nidra eller så har du varit med en workshop där läraren bytt ut den vanligare Shavasana mot Yoga Nidra.

Så vad är Yoga Nidra och varför skriver jag om det här?

Som du vet bland mina många intressen som rymmer inom Yoga i bred bemärkelse är mindfulness och meditation, och om du deltagit i en av mina klasser har du säkert blivit guidad genom en somatisk meditation som jag har riktat in mig speciellt eftersom jag tycker att den typen av meditationen förbereder kroppen mycket bra till rörelse. I en somatisk meditation vid centreringsfasen (dvs i början av klassen) riktar du in andetaget mot olika delar i kroppen i syftet att öka medvetenhet mot delar av kroppen som du sen ska börja praktisera rörelse med.

Som en vidareutveckling av detta har jag nu valt att också förkovra mig i Yoga Nidra, där du leds in i djup avslappning med hjälp av ökad medvetenhet i kroppen och andetaget. Och nu har jag börjat att förbereda min utbildning som går i stapeln i maj under ledning av Jennie Wadsten och Melanie Cooper 🙂 Så jag praktiserar, läser och även delvis undervisar i Yoga Nidra som för övrigt inte ännu finns som enskild klass på många ställen i Stockholm (men håller på att blir mer och mer).

Yoga Nidra kan kallas för den yogiska sömnen om vi översätter direkt sanskritordet Nidra som betyder sömn. På en Yoga Nidra klass guidas du således in till djupavslappning genom att fokusera och väcka större medvetenhet mot olika delar i kroppen, i en viss ordning och någorlunda raskt tempo för att behålla en större vakenhet i kroppen trots avslappning och en bekväm liggande position. Andetagets rörelser är också med som viktiga komponenter i ett Yoga Nidra-pass.

Jag läser att det finns flera olika typer av Yoga Nidra och den kursen jag kommer att gå bygger på att vi ska få en så bred kunskap om Yoga Nidra som möjligt, så kursen kommer därför inte att fokusera bara på en enda typ av Yoga Nidra, vilket jag personligen föredrar för att kunna skapa mig en egen åsikt om de olika tolkningar av “metoden”.

Som förre detta forskaren som jag är, är jag också intresserad av de dokumenterade fysiska effekterna som djup avslappning eller Yoga Nidra ger på kroppen vilka ska ha kartlagts i litteraturen. Som egen uppgift på denna kurs har jag därför valt att försöka ta reda på de olika forskningskällorna som stödjer de positiva effekterna av Yoga Nidra.

Du får hänga med mig under denna resa till större kunskap i Yoga Nidra, jag kommer säkert att skriva mer om mina erfarenheter! Här får du hjälp att själv testa Yoga Nidra genom ett par fina exempel på klasser som Jennie Wadsten delade mig sig till yoga-community för några dagar sen. Den första klassen står bästa Josefin Wikström för och den andra är bästa Jennie själv som håller i.

Längst ner har du dessutom en fler förslag på Yoga Nidra resurser sammanställda av Jennie Wadsten –Yogaleela – och Melanie Cooper <3

Prova du med! Helt fantastiskt!

Yoga Nidra med Josefin Wikström

 

Yoga Nidra med Jennie Wadsten

LISTA ÖVER RESURSER AV YOGA NIDRA – YOGALEELA / MELANIE COOPER YOGA 2019

Melanie Cooper

https://soundcloud.com/yogatreat/starlight-yoga-nidra-21-min

Rod Stryker
https://soundcloud.com/user-661244530/yoga-nidra-practice-with-rod-stryker

Ben Wolff

https://www.yoganidranetwork.org/mp3/exploring-sankalpa

Uma Dinsmore Tuli or Nirlipta Tuli

https://www.yoganidranetwork.org/downloads

Richard Miller

https://irest.us/try-irest-now

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.